ANASAYFA » Haberler » ABYB Başkanlar Kurulu Toplantısı
ABYB Başkanlar Kurulu Toplantısı
Anadolu Basın Yayın Birliği Başkanlar Kurulu Toplantısının 5.si Ankara’da yapıldı. Toplantı sonunda sonuç bildirgesi yayınlandı. ABYB Genel Başkanı ve 25 ilin Başkan ve temsilcileri Siyasi parti gruplarına katıldılar ,Siyasi Parti Genel Başkanları, bazı Bakan ve milletvekilleriyle görüşmeler Yaptılar.Genel Başkan Salih Ergül,sonuç bildirgesini,Siyasi parti Genel Başkanları,Bakan ve Vekillere ayrı ayrı sundu. Basının güçlendirilmesi ve hak ettiği yeri alması için, Genel Başkanlar,Bakan ve Vekillerden tam destek aldı.

ABYB Genel Başkanı Salih Ergül:

”Basının sorunlarının çözülmesi noktasında  böyle girişimlerimiz devam edecek.Sonuç bildirgemizin takipçisi olacağız.Bize destek veren ,beraber hareket etme isteğinde bulunan, 

Başta Basın Medya İletişim Platformu,Sivil İnsiyatif Oluşumu,Yesevi Ocakları ve Polis  Medya Derneği Başkan ve Yönetim Kurulu Üyelerine ayrı ayrı teşekkür ederim.

Basının sorunları için her türlü desteği vereceklerini belirten Sayın Genel Başkanlarımız, Bakan ve Vekillerimize  de özellikle basın camiası adına teşekkürlerimi sunarım."dedi.

                             ANADOLU BASIN YAYIN                                                                                                           

                                        BİRLİĞİ’NİN

                               BAŞKANLAR KURULU                                                                                                               TOPLANTISI

                                 SONUÇ BİLDİRGESİ

 

               Anadolu Basının içinde bulunduğu “Temel Meseleler” Başkanlar Kurulumuzda tartışılmış ve çözüm önerileri oluşturulmuştur…Bu metin başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımıza,ilgili Bakanımıza ve Basın Yayın kuruluşlarına ayrıca iletilecektir.

                Basın yayın yasası yeniden ele alınmalıdır.Basın özgürlüğü,ifade özgürlüğü gibi kavramlar yeniden tarif edilmelidir.İfade özgürlüğü,kişi hak ve hürriyetlerini sınırlamamalı,ancak maksadını da aşmamalıdır.Özgürlüğüm var diye ,her istediğimi söyleme hakkına sahibim anlayışından vazgeçilmelidir.

               Şahıslar üzerinden yapılan yalan ve iftiralar,küfürler hakaretler, kişinin şeref ve haysiyetini hedef alan sözler İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ olarak adlandırılmamalı,yasal metinlerde bu gibi durumlarda uygulanacak ”cezai müeyyideler” net ve açık olmalıdır.

               Basını silah olarak kullananlara karşıyız.Basın özgürlüğünü sınırsız sayamayız.Başkalarının özgürlüğüne ve kişilik haklarına saygı duyulmalıdır.

               Devletin varlığı ve bekasına zarar verecek ,Devlete ait sırları deşifre etmek basın özgürlüğü kapsamında görülemez.Böyle durumlarda verilecek cezalar belli bir esasa bağlanmalıdır.

               Basın kuruluşlarına ortak bir havuz oluşturulmalı,belirli bir sayıyı geçmek şartı ile ,sarı basın kartına sahip üyeleri olan Basın kuruluşlarına,mevcut basın kartı sahibi üyeleri nispetinde bu havuzdan pay ayrılmalıdır.

Basın İlan Kurumu yapılanması,yerel basını destekleme noktasında  yeniden yapılandırılmalı,yerel basına BİK ilanlarının dışında  ilave destek unsurları da devreye alınmalıdır.

2 yılı ödemesiz 5 yılı ödemeli toplam 7 yıllık faizsiz kredi desteği verilmelidir.

Vergi muafiyeti %60  olmalı,yeni yatırımlar için arsa tahsisi sağlanmalıdır.

KOSGEB’in İŞBİRLİĞİ GÜÇ BİRLİĞİ DESTEK PAKETİ’den verdiği destek,3’ lü yerel basın kuruluşu olmak kaydı ile oluşturulan yeni şirkete,250 bin TL si hibe ,250 bin TL si faizsiz  geri ödemeli destek paketi olarak hazırlanmalıdır.

Evrensele giden yol,yerelden geçer.Bunun örnekleri dünyada vardır.

 Amerika’da  New York Times, Washington Post gibi gazeteler,yerelden  küresel hale gelmişledir.Bizde evrensele seslenebilen gazeteler,Radyo Ve TV ler neden olmasın?

               Türkiye hızla kalkınıyorken ,bu kalkınmada motor görevi gören yerel basının,  geri kalmasını kabul etmek  mümkün değildir.

               Yerel basın en önde olmalıdır.Türkiye’yi daha özgür ,daha demokratik,daha yaşanabilir yarınlara ulaştırma ve daha  da büyütme idealine harç taşımalıdır.

               Basın çalışanlarının sigorta primlerine devlet desteği verilmelidir.

Telif hakları yasası yeniden dizayn edilmelidir.

Yerel Radyo ve TV kurma önündeki zorlaştırıcı yönetmelikler hafifletilmelidir.

Yerel Basına verilen cezalar orantısızdır.Kazanca göre ceza uygulaması getirilmelidir.Bir Gazete  ,Radyo ve TV ye gücünün üzerinde  verilen cezalar, özellikle yerel basını yok olma noktasına getirmektedir.

Son yıllarda yerel basının en önemli gelir kaynakları arasında yer alan, BİK gelirlerine ilişkin olumlu ve olumsuz gelişmeler bir arada yaşanmaktadır.Yapılan düzenlemelerle BİK gelirleri iki  misli artmış olmakla birlikte;

Defterdarlık ve Vergi Dairesi ilanları,Üniversite ilanlarının küçültülmesi,Milli Savunma ilanlarının azaltılıp küçültülmesi,Köydes-Beldes ilanlarının yayınlanmaması ,Özel eğitim kurumları ücret ilanlarının yayınlanmaması,Dernekler ile Kooperatiflerin Genel Kurul  ilanlarının yayınlanmaması, yerel basını her geçen gün geriye  götürmektedir.

Bizler ANADOLU BASIN YAYIN BİRLİĞİ olarak,Anadolu Basınının sesi olmaya devam edeceğiz.Yeri gelecek özeleştiri yapacağız,yeri gelecek birilerinin hoşuna gitmese de görevimizi yapmaktan geri kalmayacağız. Bu arada eleştirirken de yalandan,iftiradan,kişi hak ve özgürlüklerine zarar vermekten sakınacağız.Özellikle Devletin bekasını ilgilendiren konularda hassas olacak,birlik, beraberlik ve bölünmez bütünlüğümüzü korumada ki hassasiyetimiz de her zaman devam edecektir.

Saygılarımızla… 

 

ABYB Genel Başkanı

       Salih Ergül

0 537 423 07 25

 

Tüm Haberler için tıklayınız »