ANASAYFA » Haberler » ANADOLU BASIN YAYIN BİRLİĞİ MUŞ ŞUBESİ’NİN AÇILIŞ KOKTEYLİ YAPILDI
ANADOLU BASIN YAYIN BİRLİĞİ MUŞ ŞUBESİ’NİN AÇILIŞ KOKTEYLİ YAPILDI
Muş’ta görev yapan yerel ve yaygın basın mensupları Anadolu Basın Yayın Birliği Muş Şubesi çatısı altında bir araya geldi.
ANADOLU BASIN YAYIN BİRLİĞİ MUŞ ŞUBESİ’NİN AÇILIŞ KOKTEYLİ YAPILDI

Muş’ta görev yapan yerel ve yaygın basın mensupları Anadolu Basın Yayın Birliği Muş Şubesi çatısı altında bir araya geldi.

Geçici yönetimin geçtiğimiz haftalarda kurulan Anadolu Basın Yayın Birliği Muş Şubesi’nin açılış kokteyli yapıldı. Ceylan Eğlence Merkezi’nde düzenlenen kokteyle, Vali Erdoğan Bektaş, Belediye Başkanı Necmettin Dede, Cumhuriyet Başsavcısı Feridun Süzer, Ağır Ceza Reisi İbrahim İlhan, İl Genel Meclisi Başkanı Abdulbaki Alp ve meclis üyeleri, kamu kurum amirleri, siyasi parti temsilciler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetli ile il genelindeki gazeteciler katıldı. Kokteylin açılış konuşmasını yapan Anadolu Basın Yayın Birliği Muş Şubesi Kurucu Başkanı Emrullah Özbey, gazeteciliğin ateşten gömlek giymeye benzediğini söyledi. Özellikle mahalli basında görev yapmanın zorluklarına değinen Emrullah Özbey; “Hakkı hakikati önde tutmak aksaklıkları göz önüne getirerek kamu menfaatini ön plana çıkarırken zaman, zaman hakarete uğramakta ve akla gelmeyecek zorluklarla karşılaşmaktayız. Ama şuna içtenlikle inanmanızı isteriz ki Biz Muş’ta görev yapan medya mensupları her zaman ve her şeyden önce Muş ilinin menfaatlerini ve halkın menfaatini hep ön planda tutarak görev yapmaktayız. Gazetelerimizde yaptığımız araştırma ve yorumlarda kişisel husumetlere yer vermeden sadece halkın sesi ve işiten kulağı olmaya çalıştık” dedi.

Birliğin amacına da değinen Özbey; “Ülkemiz genelindeki, radyo, televizyon, gazete, dergi, internet gazeteciliği ve resmi kurum ve kuruluşlarının basın yayın birimlerinde çalışmış olanlar dahil, gerek kadrolu ve gerekse özel kesimlerde olan çalışanları, muhabir, yazar, musahhih, spiker, kameraman, yazı işleri müdürleri, stajyer muhabirler ile yaygın basının Anadolu’da görev yapan muhabir ve temsilcileri ile yazarları, şair ve ozanları, araştırmacı ve derlemecileri yasanın öngördüğü şekilde bir çatı altında toplamak, mesleki, sosyal ve ekonomik haklarını korumak, geliştirmek ve gelişmelerine yardımcı olmak, ayrıca sosyal, kültürel, alanlarda gerekli projeleri üretmek ve uygulamak, ilgi alanına giren mesleklerin toplum içindeki değeri ve etkinliğini artırıcı tedbirleri almaktır. Az olsun, ama bizim olsun fikrinde değiliz. Çok olalım, bir ve beraber olalım. Mücadelemizi birlikte yapalım. Haklarımızı demokratik zeminlerde diyaloglar kurarak birlikte arayalım, böylece hizmetlerimizde, fikirlerimizde, kalıcı olsun düşüncesindeyiz. Bu düşüncelerle bu bayrağı taşımaya gönül veren her meslektaşımızı da aramızda görmek istiyoruz. Bu vesilesiyle de Anadolu Basın Yayın çalışanlarına sesleniyor, tüm meslektaşlarımızı bu çatı altında toplanmaya davet ediyoruz. Çünkü ayrı ayrı durup, yok olmaya mahkum olmamak için, güçlü olmaya, el ele, gönül gönüle vermeye, bir ve beraber olmaya, mesleğimize, ilkelerimize sahip çıkmaya, kendimizi mecbur hissediyoruz. İnşallah bu birlikten ve birliktelikten kuvvet doğacaktır. Bu hedefler doğrultusunda meslek birliklerimizle; diğer sivil toplum örgütleri ile de iyi diyaloglar içerisine girerek Anadolu Basın Yayın Federasyonu’nun kurulması için ilk adımları atmış bulunmaktayız” diye konuştu.

Yapılan çalışmaları da anlatan Özbey sözlerini şöyle sürdürdü; “Birliğimiz bünyesinde ülke genelinde yayınlanmak üzere bir dergi ve gazetenin hazırlıkları yapılmaktadır. Birliğimiz üyelerinin faydalanabilmeleri için özel hastane ve otobüs firmalarıyla indirimli tarifeler için araştırmalar yapılmaktadır. En önemlisi de birliğimiz üyelerinin teknik, teknolojik; sosyal ve kültürel alanda faydalanabilmeleri; Anadolu basınının bilgisayar ağına bağlanabilmesi; ayrıca üyelerimizin faydalanabileceği sosyal tesislerin kurulabilmesi için Avrupa Birliği ve Dünya Bankası fonları araştırılmaktadır. Gazetelerimizin KOBİ kapsamına alınması hususunda da çalışmalarımız devam etmektedir. Gazetecilik ve en önemlisi de mahalli basın mensubu olarak görev yapmak tabiri caizse ateşten gömlek gibidir. Hakkı hakikati önde tutmak aksaklıkları göz önüne getirerek kamu menfaatini ön plana çıkarırken zaman, zaman hakarete uğramakta ve akla gelmeyecek zorluklarla karşılaşmaktayız. Ama şuna içtenlikle inanmanızı isteriz ki Biz Muş’ta görev yapan medya mensupları her zaman ve her şeyden önce Muş ilinin menfaatlerini ve halkın menfaatini hep ön planda tutarak görev yapmaktayız. Gazetelerimizde yaptığımız araştırma ve yorumlarda kişisel husumetlere yer vermeden sadece halkın sesi ve işiten kulağı olmaya çalıştık. Basın Meslek İlkelerini esas alarak haber yapmaya azami gayret gösterdik. Elbette her insan ve her kurum gibi bizimde hatalarımız olmuştur. Ama hata yaptığımızda özür dilemsini bildik. Eğer bizden özür alacağı olan varsa bu gece her kesin huzurunda bu borcumuzu ödemekten de şeref duymaktayız.”

Basının kamu adına denetleme görevi yaptığını ifade eden Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz ise; “Bu görevini yaparken de biz Basın ve Halkla İlişkiler Müdürleri de bunlara yardımcı oluyoruz. Bizim çok büyük şanssızlığımız olur. Gazeteci arkadaşlarımızın yaptığı haberlerden dolayı çoğu zaman biz yargılanırız. Gazeteci arkadaşımızın yapmış olduğu haberden dolayı mahkemede karşı karşıya gelmişizdir” dedi.

57 yıldır gazetecilik mesleğini yürüten Şark Telgraf Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Nuri Türeli de; “Ben gazetecilik mesleğine 1953 yılında Altınova Gazetesi ile başladım. Altınova Gazetesi, 3-4 yıl devam ettikten sonra kapandı. Altınova Gazetesi’nde günlük yazıları ben yazmaya başladım. O dönemlerde çarşıdan aşağı inerken, Muş’un eşrafından birkaç kişi ile karşılaştım. Hepsi ayağa kalkıp beni karşıladı. Bana takdirlerini bildirmek için beni çağırmışlar. Yazdığım köşe yazılarını nereden aldığımı sordular. Ben de yazıları kendim yazıyorum dedim. Bana söyledikleri ise ‘fikir yönünden sana vereceğimiz bir şey yok ama maddi yönden sıkıntın olursa bize uğra ve Muş’un dertlerini yazmaya devam et’ dediler. O günden bugüne sanki onların tavsiyesine uymak zorundaymışım gibi mesleğimi sürdürdüm. 57 yıl yaptığım görevim esnasında hiçbir zaman yorgunluk hissetmedim. İşin maddi yönünü düşünerek hareket etmedim. Doğru olanı yazmaya çalıştım. Ben o zaman tek başıma gazetecilik yaparken hem davacı hem hakim durumundaydım. Şimdi görüyorum arkadaşlarımız çok ateşliler ve bilgili arkadaşlarımız bu salonu doldurabiliyor. Bu arkadaşlarımız tek başlarına birkaç gazete çıkarabilecek kapasitedeler. Muş’ta basın yeni bir mecraya sürüklenmektedir. Artık ne benim davacılığım ne de hakimliğim kaldı. Herkes ortak oldu. Ben bununla iftihar ediyorum” diye konuştu.

Her zaman gazetecilere destek vereceklerini belirten Belediye Başkanı Necmettin Dede; “Memleketimizde basının da birlik ve beraberliğe ihtiyacı vardı. Değerli arkadaşlarımız bunu hissettiler ve bunu başardılar. İnanıyorum ki bugünden sonra gerek ülkemiz hakkında gerekse de ilimiz hakkında sokağın aynası olan her konuyu rahatlıkla hemşerilerime duyuracaklar. Belediye Başkanı olarak her zaman onlara destekçisi olacağız. Nasıl müzik ruhun gıdasıysa tenkit de bizim gıdamızdır. Ne kadar tenkit edilirsek o kadar ivme kazanırız” dedi.

Vali Erdoğan Bektaş ise, basının önemine değindi. Basının dördüncü kuvvet olduğunu belirten Vali Bektaş; “Bir eksiğimizi daha tamamlamak için bir aradayız. Şehirlerin manevi şahsiyetleri, tüzel kişilikleri vardır. Şehir olduk, vilayet yaptık demekle orayı gerçekten şehir yapamazsınız. Şehrin oluşması için tüm bu ışıkların teker teker dolması, manevi şahsiyetimizi teşekkül etmekte, kurumsallaşması bütün kurumların şehrin olayları içinde yer alması gerekiyor. Basın çağımızda çok önemli bir kuvvet. Dördüncü kuvvet diyorlar, bazıları da birinci kuvvet diyorlar. Diğer şehirlerde olduğu gibi bizim şehrimizde basın gelişiyor ve sesini daha çok duyuruyor. Muş medyası gerçekten dengeli, ölçülü, seviyeli ve bir düzey tutturmuş, tarzıyla, tavrıyla takdirleri topluyor. Ben bu anlamda gazetecilerimize, yöneticilerimize teşekkür borçluyum. Gazetecilerimiz karar verdiler, bu varlıklarını sivil toplum kuruluşu ile desteklemek istediler. Bunu başardılar ve yollarına bir çatı altında devam etme kararı aldılar. Bu hareketlerinin başarıya ulaşmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Basından memnun olduğunu kaydeden Bektaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Basın kamu görevi yapar. Basın bizim için her şeyimiz. Söylediklerimizi muhatabına ulaştırıyor, vatandaşın sesini bize ulaştırıyor. Eksiklerimizi bize söylüyor, yanlışlarımızı düzeltme fırsatı veriyor. Tabii ki birçok şey basının duyurmasıyla artık mümkün oluyor. Hepimiz medyayı yakından takip ediyoruz. Basın hayatımızda çok önemli bir yer tutuyor. Ben Muş’ta görev yaptığımız 2 yıllık görevim süresince basınımızdan memnunum. Arkadaşlarımızın görevlerini hakkıyla yerine getirdiklerine inanıyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından 57 yıldır gazetecilik mesleğini yürüten Şark Telgraf Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Osman Nuri Türeli ile derneğin kurulmasında emeği geçen Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bülent Solmaz’a plaket verildi. Program düzenlenen kokteylle sona erdi.
Tüm Haberler için tıklayınız »