ANASAYFA » yazarlar » DUYGU KARAHANOĞLU
    YÜZSEKSEN DAKİKAYA BİR ÖMÜR
    Yüksek Öğrenime Geçiş sınavı fiyaskoyla gözler önüne serildi. Şifre soruların ardından ortalık karıştı ve gerildi.
    Bir sınav! Bunu da, artık yapamaz duruma geldik. Gençlerin umutla beklediği sınav sonuçları bu şekilde mi olmalıydı?

    Gençler, bir yıl boyunca dirsek çürüterek, bu sınava hazırlandı. Alın teriyle sınava girip, soruları çözmeye çalıştı.

    Sonuç, sorularda şifre skandalı var, sonuçlar açıklanmadı. Daha sonra açıklanacak bilgileri dolaştı. Gençlerin bir yılını kimler geri verecek, verebilir. Bunun hesabı yapılmalı.

    Aileler cephesinden bakacak olursak, her aile çocuğunu rahat bir şekilde dershaneye gönderemiyor. Bin bir güçlükle dershaneye gönderen aileler var. Onların emekleri ne olacak? Onların çektiği ıstırabı kim karşılayacak?

    Sınavlar iptal da edilebilir açıklamaları ne kadar tatmin edici, ne kadar inandırıcı?

    Yaşanan bu sıkıntıların ardından gözler ÖSYM çevrildi. ÖSYM\'de çalışan 350 kişi birbirleriyle akraba bu nasıl açıklanabilir? Emekli olanlarda akrabaydı.

    Akraba ilişkileriyle bir kurum yönetilebilir mi? Yönetilirse çifte standart olması kaçınılmaz bir gerçek olur. Kimse kimseyi kandırmasın. Herkes keseri kendisine yontuyor.

    Gençlerin düştüğü psikolojik durum hiç hesaba katılmıyor. Her birinin kendine göre hayali vardı. Geleceklerini o hayal üzerine planlayıp, alacak olduğu puana göre tahsiline devam edecekti. Sınav sonuçlarının bu şekilde olması gençlerde bocalama ve hayal kırıklığı yarattı.

    Haziranda yapılacak olan ikinci sınava umutlu gözlerle bakamıyorlar. Bunun sorumlusu kim yada kimlerdir? Göz göre göre bir sınava şike bulaştırıldı.

    Sınav sistemi değişmelidir. Bir hayat 180 dakikaya sığdırılamaz. Genç yeteneğine göre üniversiteye yerleştirilmelidir. Bu da eğitimle alakalıdır. İlköğretim sıralarında öğrencinin yeteneği öğretmeni tarafından keşfedilmelidir.

    Aile ile öğretmen çocuğun hangi alanda başarılı olacağını anladıktan sonra çocuk o alanda eğitim almalıdır. Bugünkü sınav sistemi hiçbir zaman kaliteli bir yaşamı getirmez.

    27.04.2011

    FATMA KARAHASANOĞLU