ANASAYFA » yazarlar » 
    YENİ YILA GİRERKEN
    Yılbaşı yaklaşırken, herkeste ayrı bir telaş, farklı bir heyecan hasıl oldu. Kimi yılbaşı tatili için lüks otelleri tercih ederken, kimi de evinde mısır patlatarak yıl başı gecesini planlıyor. Önemli olan herkesin huzurlu ve mutlu bir şekilde yeni yıla merhaba demesidir.
    Neol baba\'yı bilmeyen yoktur. Yıl başı geceleri hediye dağıtan, sürpriz yapan beyaz sakallı, kırmızı giysili, kırmızı şapkalı tonton bir dededir. Onun için herkes ona Neol baba diyerek isteklerde bulunur.

    Neol baba nereden geliyor? Hikayesi nedir?

    Çok eskiden yoksul bir aile varmış. Adamın üç kızından en büyüğü evlenme çağına gelmiş. Ne var ki adamın, kızını evlendirecek çeyiz parası yokmuş.

    Yıl başı gecesi evinin balkonuna çeyiz parası bırakılır. Adam, kimin bıraktığını merak etse de, kızını evlendirecek parayı bulduğu için üzerine düşmez. Gelen parayla kızını evlendirir.

    Sıra ortanca kıza gelmiştir. Adam yine kara kara düşünür. Yine yıl başı gecesi evin açık giriş kapısından, kızın çeyiz parası bırakılır. Sabah olunca, ortanca kız, parayı görür. Ve babasına söyler. Çok geçmeden ortanca kızda o parayla evlenir.

    Sıra küçük kıza gelmiştir. Baba yine dertli dertli düşünür. Yardımsever adam evin açık hiçbir yerini bulamaz ve küçük kızın çeyiz parasını nereden vereceğini düşünürken, bacaya çıkar ve içine atar. Küçük kız, ocakta yemek pişireceği sırada parayı görür ve babasına verir.

    Üç kızını da nerden geldiği bilinmeyen parayla evlendiren adam mutludur. İyilik yapan yardım sever yıl başı geceleri insanları sevindiren, kilisenin rahibiydi.

    Kimin paraya ihtiyacı varsa, ona görünmeden yardım ederdi. Güçsüzün ve kimsesizin yanındaydı.

    Neol baba hikayesi böyle olunca, yardım sever Neol babalar her yılbaşında ortaya çıkar. Fazla yardım edemezseler de, görüntüleri insanı güldürmeye yetiyor. Bir simge olarak her yıl başı gecesi Neol babalar hatırlanır ve onların yapacakları sürpriz merakla beklenir.

    Yeni yıla girerken, dileklerde bulunulur. Bir önceki yılda yapılamayanlar, gerçekleşmeyen hayaller tertemiz sayfayla yeni yıla devredilir. İstekler yeni yıldan istenir. Eski yıl uğurlanırken, yüzlerde buruk mutluluk yüreklerde acı bir hüzün kalır. Yeni yılın kapıları neşeyle açılır.

    Umutlar taptaze olur. Dillere yeni yılın umutlu melodisi dolanır. Ruhun derinliklerin de raks eden danslar yeni yılda, kendine yeni bir pay arar.

    Eski yıl pılını pırtını toplayıp, tarihin sayfalarına gömülürken, yeni yıl tüm ihtişamıyla kendini beğendirmeye çalışır.

    Yeni yılı tüm benliğinizle yepyeni giysiler içinde karşılayarak dünya barışı için bir kez daha dua edin.

    07.12.2011

    DUYGU KARAHASANOĞLU