ANASAYFA » yazarlar » 
    HER KURŞUN YENİ HAYATIN KAPISINI ARALADI
    Libya\'nın devrik lideri Kaddafi, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Ailesiyle birlikte Cezayir\'e sığındı. Muhalifler, yaşadığı kente girmeden önce Kaddafi, 25 ton altınını seyyar tüccarlara satmıştı.
    Kaddafi, köşeye sıkışacağını bildiğinden, önceden önemli kararlar almıştı.

    Libya\'nın, yeniden yapılanması için harcanacak paranın miktarı, milyarlarca dolar ediyor. Her şey parayla da bitmiyor. En az on yıl geçmişe gerekiyor. Libya da alt yapı çatışmalar neticesinde çökmüş durumda.

    Kentlere içme suyu dahi verilemiyor. Halkın büyük bir çoğunluğu zor şartlar altında yaşam sürüyor. Sürüklendikleri ortam itibarıyla, gelecekleri kimin elinde olacağı da belli değil.

    Fransa Libya petrollerinin %35\'ini aldığını açıklarken, Libya\'da kurulan geçici hükümet, bunu yalanlıyor. Olaylar, belli bir noktaya geldi.

    Libya, muhaliflerine Kaddafi\'nin düşmesi için yardım eden ülkeler bugün haklı olarak pay istemektedir.

    Gerek petrol, gerekse altın rezervleri dünya ülkelerinin iştahını kabartırken, Libya\'da kurulan geçici hükümet, halkın geleceğini düşünmektedir.

    Türkiye bu noktada Libya\'ya, her türlü yardımı yapıyor. Tarihten gelen süreç de bunu daha da tetikliyor. Ancak batılı ülkelerin gözü her zaman olduğu gibi petrolde. Durum böyle olunca, Libya\'nın üzerinde bir çok parselleme çalışmaları yapılmaya başlandı. Hiç kimse durup dururken, bir ülkenin iç işlerine karışamaz. Kaddafi diktatör biriydi. Kırkı iki yıllık saltan atı döneminde halkına yapmadığı zulüm yapmadığı işkence kalmamıştı.

    Ancak bu sadece Libyalıları ilgilendiriyordu. Şubat ayında muhaliflerin Kaddafiye karşı olmaları ve demokrasi için Kaddafi\'nin istifa etmesini istemeleri Libya için çok önemliydi.

    Nato ülkeleri muhaliflere her tülü desteği verince, Kaddafi, daha fazla tahtında kalamadı. Kırk iki yıllık saltanatını bitirmek durumunda kaldı ve ülkesini terk etti. Libya sokaklarında silah susunca, sıra petrollerin hangi ülke tarafından yönetileceğine geldi.

    Her ülke, kendi ekonomisini düzeltmek için farklı bir proje koydu. Amaç, kendi halkının rahat yaşam sürmesi içindir.

    Libya, aylardır barut kokusunun altında inleyenlere, ev sahipliği yaptı. Kimi terki diyar ederken, kimi de, ölümün soğuk nefesini soludu. Sokaklarda cesetler, bazı binalarda yanmış insanlar.

    Her biri daha iyi yaşam sürmenin bedelini ödedi.

    Bugün Libya, yeniden yapılanacaksa ki yapılanacak! Libyalıların hak ve özgürlükleri ön planda tutularak, yapılmalıdır.

    09.09.2011

    DUYGU KARAHASANOĞLU