ANASAYFA » yazarlar » 
    KIRK ALTI YILLIK TAHT
    Televizyon dizi furyasına bir de Kanuni Sultan Süleyman\'ın hayatını konu alan \"Muhteşem Yüz yıl\" adlı dizi eklendi.
    Dizinin senaryosu o kadar yanlış yazıldı ki, kırk altı yıl tahtta kalan Kanuni Sultan Süleyman\'ın sadece harem eğlencesi vardı.Sultanlar sultanı, Muhteşem Süleyman kırk altı yıl sadece haremdeki kadınlarla eğlence mi yaptı?

    Kanuni Sultan Süleyman\'ın savaşa katılması toprak almaları, Viyana kuşatılması, yedi düvele hükmetmesi gibi daha bir çok olaylar yaşaması dururken neden hayatının bir kesiti olan harem öne çıkartıldı?

    \"Muhteşem Yüz yıl\" adlı dizi ne amaçlıyor? Osmanlı padişahının başarılı kırk altı yıl boyunca harem dışında ki hayatı neden konu edilmedi?

    Tv dizisi olan \"Muhteşem Yüzyıl\" yanlış bir konuyla yayına girdi. Senarist, Kanuni Sultan Süleyman\'ın haremdeki hayatından değil Trabzon\'da doğduğu yıldan alabilirdi.On dört yaşına kadar Trabzon\'da yaşayan Kanuni Sultan Süleyman\'ın süt kardeşi Yahya\'yı da kaleme alabilirdi.

    Olaylar çok basite indirgendi.\"Muhteşem Yüz yıl\" ilk bölümde dakika bir, gol bir misali dizi başlar başlamaz Kanuni Sultan Süleyman\'ın harem eğlencesi de başladı. Oysa Kanuni diğer yönleri ilk bölümden itibaren verilmiş olsaydı olay bu kadar büyümezdi.

    Kanuni Sultan Süleyman bir gece yatağında uyuyamaz sağa döner , sola döner! Gözüne uyku girmez.Sultan Süleyman yatağından kalkar not kağıdına \"tahttım ne olacak\" yazar.Adamlarından birini çağırarak; \"bu notu Yahya efendiye götür.\"der. Acele etmesini de söyler.

    Birkaç adam saraydan çıkar.Yahya efendinin dergahına varırlar.

    Saray askerleri kapıyı birkaç kez çalar.Yahya efendinin uyuduğunu söyleyen müride saray askeri \"Yahya efendiye, padişahımızdan not getirdik bir an önce saraya dönmeliyiz \" der.

    O sırada Yahya efendi gelir.Askerin elinden not kağıdını alır okur ve çabucak üç dört kelime yazar ve tekrar askerin eline verir.

    Askerler jet hızıyla padişaha gider.Kanuni sultan Süleyman notu bir kez okur, bir kez daha okur senin tahtından bana ne kardeşim\" birkaç kez okuduktan sonra hiddetle saraydan çıkar soluğu Yahya efendinin dergahında alır.

    Yahya efendiye \"bu ne? Seni kardeşim bilirdim, bu ne demek\" Yahya efendi önce sakin olmasını söyledikten sonra \"sen yazdığımı anlamadın askerlerinden yada halktan ne zaman devlet işlerinden bana ne sesleri çıkarsa tahtın o zaman yıkılır\".

    Muhteşem Yüz yıl adlı dizi keşke bu tür olaylarla başlasaydı.

    12.01.2011

    DUYGU KARAHASANOĞLU