ANASAYFA » yazarlar » 
    MAHŞER PROVASI
    Kutsal topraklara hac görevini yerine getirmek için gidenler, hacı olup memleketlerine döndü. Her biri hacı olmanın gururunu yaşadı. Gözlerinde iki dünya hayatının parıltısını okumak fazla zor değildi.
    Hacılar, üç gün boyunca ziyaretçilere ikramda bulunarak, hacda yaşadıklarını anlattılar. Zemzem suyuyla başlayan ikramlar, hurma, hacı pilavı, et kavurması, tatlı ve ayranla devam eder. Çıkışta da, hacının hazırladığı bir çanta avuçlarınızın arasına sıkıştırılır.

    Haca gitmek için dört yıl bekleyen Şükran Hanım, bu yıl hac hayalini gerçekleştirerek, memleketine geri döndü. Üç gün boyunca ziyaretçileri kabul eden Şükran Hanımın evine gittim. Her ziyaretçiyi ayakta karşılayan Hacı Şükran Hanım, bizleri de ayakta karşıladı.

    Hayırlı olsun dileklerimizi iletirken, hasret giderir gibi birkaç kez sarıldık. Kıbleye dönerek zemzem suyumuzu içtikten sonra Hacı Şükran Hanım hac yolculuğunda yaşadıklarını anlatmaya başladı. Gelen konuklara hizmet eden iki genç kadın; pilav, et kavurması, tatlı ve ayran getirdi. sehpa üzerinde büyük bir şekerlik içerisinde ki, Kabe hurmalarından yedikten sonra bir kez daha \"Allah kabul etsin, hayırlı olsun.\"

    Dileklerimizi yineledikten sonra kalktık. Çıkışta elimize kına, tespih, ve yazma bulunan çanta verildi.

    İslamiyet\'in yüceliğine erişenler, hacıları ziyarete giderken, yüreklerinde ve ruhlarında farklı duygular yaşar. Bir gün kendisinin gideceği güne hayal eder ve mutlu olur.

    Kutsal toprakları görmek her Müslüman\'ın hayalidir. Hayalini gerçekleştirenler, hac yolculuğunu anlata anlata bitiremez. Yolculuğun başladığı ilk günden itibaren Mekke Medine\'de gördükleri yaşadıkları her ayrıntıyı usanmadan sıkılmadan anlatır.

    Hayat bahçesinin farklılığını hac yolculuğunda görenler,memleketlerine geri dönüklerinde etraflarına farklı gözlerle bakar.

    Mahşer gününün provasını yaptıklarından, geri döndüklerinde hayat çizgisinin ince ve kalınlığını hesaplar. Ruhani atmosferden geri dönmek, her hacı için acı ve ıstırapla doludur. Kutsal toraklara tekrar gitmek istediğini, gözyaşları içerisinde söyler.

    Hacılar, ziyaretçilerine \"Allah size de nasip etsin, o toprakları sizlerde inşallah görürsünüz\" der. İçten gelen temenniler, ziyaretçilerin yüreğine su serper.

    03.12.2010

    DUYGU KARAHASANOĞLU