ANASAYFA » yazarlar » 
    YENİ KAYNAK ŞART
    Kamu İhale Yasası mı değişiyor, Anadolu basını mı susturuluyor?!.
    Anadolu basını yıllardır resmi ilanlarla ayakta kalmaya çalışırken, bugün ilanların kesilmesi gündeme geldi. Anadolu da yüzlerce gazete kapısına kilit vurursa binlerce gazeteci de işsiz kalacak.İşsiz kalan gazetecilerle birlikte aileleri de mağdur edilmiş olacak.

    Haksız yere resmi ilanlardan faydalanan gazeteler olsa da gerçek anlamda gazetecilik yapanları mağdur etmek kimsenin hakkı değildir. 

    Anadolu Basını Kamu ihaleleriyle bir kaynak bulmuştur ve gazete çıkarmıştı bugün kaynağı koruyan gazeteler nasıl ayakta kalacak. Bu gazetelere yeni bir kaynak bulunmalıdır aksi takdirde işsizlik ordusuna yeni işsizler eklenecek.

    Devlet, gazetecilere yeni bir yaptırım yapmakla mükelleftir. Gazetecilerin sosyal hakları korunarak sigortaları ödenir belli bir ücret ödenmelidir. 

    Çünkü yıllardır gazetecilik yapan birinin işsiz kalması herhalde cinayet demektir. Okumayan bir toplumun gazeteye ihtiyacı yoktur düşünenlere sözümüz kesinlikle yoktur daha doğrusu diyecek çok söz vardır ama şimdilik suskun kalmak en doğrusu.

    Eğitim seviyesi düşük olanlar basit konularla uğraşır. Komşunun yeni arabası var yeni daireye taşındı gibi kıskançlık duyguları taşır olaylara farklı açılardan bakar.

    Eğitim, üst seviyeler de olmuş olsa Anadolu\'da yayın yapan gazetelerinde,gazetecilerin de itibarı olurdu. Sırf ilan için çıkan gazetelere müsaade edilmezdi. Sarı basın kartı da SSK \'dan geçmezdi. Sarı basın kartı bir gazetecinin kimliği ise ve o kimlik fikir işçiliğine göre verilmişse hak etmeyenlere sarı basın kartı verilmemeliydi.

    Gazetecilikte bir meslek dalıdır. Bugüne kadar daha doğrusu son yıllarda kötüye kullanıldı. Sarı basın kartı almak isteyenler katakulli yaparak karta sahip oldu.

     Oysa basın kartı alacak olan kişilerin hiçbir sigortada görülmemesi ve farklı meslek dallarından emekli olmaması gerektiği yazılırken bugün bakıyoruz ki basın kartı bu özellikleri taşımayanlara da verilmektedir.

    Şimdi gelelim Kamu İhale yasasının değiştirilmek istenmesine daha doğrusu resmi ilanların kesilmesine! Anadolu basınının kaynağı kurutulsun kapısına kilit vurulsun gazeteciler işsiz kalıp mağdur edilsin!..

    Sonra! Sonra ne olacak? Okumayan bir toplumun biraz daha okumaktan uzaklaştırmak! Evet, bu olacak her şey maddiyatla ölçülür oldu.

    Anadolu basının güçlendirmek yerine baltalamak acaba kimlerin işine gelmektedir. Kamu ihale ilanı kesilecekse Anadolu basınına yeni bir kaynak bulunmalıdır her şeyden önce gazetecilerin sosyal hakları gasp edilmemelidir.

    06.10.2010

    DUYGU KARAHASANOĞLU