ANASAYFA » yazarlar » 
    MAÇKA 2023\'E DOĞRU
    İki dağın arasına sıkışan Maçka her gün farklı olaylara tanıklık ediyor.Tarihi mirasıyla bir çok fırsatçıların iştahını kabartıyor. Sümela Manastırı, her defasında gündem konusu olup, menfaat kollanıyor.Restore çalışmaları uzun yıllar sürdü.
    Sonuç tam bir fiyasko. Harcanan paraya mı yazık, harcanan emeğe mi? Yoksa özünden uzaklaştırılan manastıra mı yazık?

    Tüm bunlar birilerinin cebini doldurmaktır. Bir sihirli el, birilerinin zengin olması için çalışıyor. Başarılı da oldu. Sümela Manastırı yıllar önce restore için ihale edildi. İhaleyi alan firma çalışma yaptı. Ama nasıl bir çalışma yaptı? Herkesçe malum…

    Manastıra gidenler bu rezalet çalışmayı görmüştür. Gitmeyenler bence bir an evvel gitsin de görsün.

    Manastırın tekrardan restore çalışması başlayacak ve ihalede yakın bir tarihte yapılacak. Yine bir çok kişinin iştahının kabardığını görür gibiyim. Ağzının suları akıyor.

    Ellerini ovuşturuyor, gözlerini iyice kısıyor. Evet evet bunları görüyorum. Paranın kokusunu alanlar, hareket geçti bile.

    Geçen hafta Kültür ve Turizm Bakanı yine Sümela Manastırı için konuştu. Ayin meselesi gündemde. Ayin olursa, ne olur olmazsa ne olur? Herkesin kafasında bu soru.

    Kimine göre \"ayin yapılırsa, her şey elden gider.\" Kimine göre de, \"ayin yapılırsa, bizde ayine katılır, bir şeyler öğreniriz.\" Düşüncesi hakim.

    Birileri de, \"ne olursa olsun bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın.

    Üç ayrı düşünce karşımıza çıkınca, karar vermek zorlaşıyor. Aslında karar vermek zorlaşmıyor. Zorlaşan insanların nereye karar vermesi. Sümela Manastırı buna bir örnek.

    Nasıl çalışma yapılacağı önceden kararlaştırılmadığından çalışma başladıktan sonra kararlaştırılınca, ortaya çıkan tabloda bu olur.

    Asıl mesele nedir biliyor musunuz? Mevcut değerleri maddiyata bağlamaktır. Her şeyin altında maddiyat yatınca ortada ne kalite kalır, ne de kültür... Herkes pastanın büyük dilimini alma peşinde.

    Maçka, bir çok kiliseleri bağrında barındırdı. İrili ufaklı kiliselere ve manastırlara baktığımızda bu bölgenin ne denli verimli olduğunu açıkça görmekteyiz. Bir çok uygarlıklara tanıklık etmiş, bir çok kültürleri barındırmış. Hepsinden aldığı özellik ayrı bir renk kattı.

    Her köyün kendine göre bir yaşam felsefesi var. Çünkü her köyde farklı kültürler yaşadı. Her biri kendi geleneğini bugünlere taşıdı.

    Maçka, 2023\'te turizm kenti seçilmesine seçildi.Ancak ortada ciddi bir yapılaşma ve çalışma yok.Nasıl hazırlanacak,nasıl konukları ağırlayacak? Maçka\'nın bir çok sorunu var.

    Sorunları sorun olmadan çözeceksin ki, daha fazla sorun olmasın. Her iş zamanında yapılır.Eğer turizm cenneti olmak istiyorsa, bugünden tezi yok turizme yönelik çalışmalara başlanmalıdır.

    Dedikodularla bir ilçe, bir il, bir ülke kalkınamaz.Top yekun birlik olup, sorunun merkezine inip,çözüm yolları üretmektir.

    04.03.2010
    DUYGU KARAHASANOĞLU