ANASAYFA » yazarlar » SALİH ERGÜL GENEL BAŞKAN
    BEDELLİ ASKERLİK, VATAN VE BAYRAK SEVGİSİ
    Türk töresinde vatan,millet ve bayrak sevgisi her sevginin önünde gelir.Bunun içindir ki, Türk insanı vatan için ölmeyi bir vazife bilmekte,oğlunu şehit veren anne ve baba acısını yüreğine gömerek "Vatan sağ olsun" diyebilmektedir.
    Bu ruhu Batılıların anlaması mümkün değildir. Çünkü onlar için vatan, maddî değeri olan bir toprak parçasıdır. Onlarda şehitlik kavramı olmadığı için vatan, uğruna ölünecek bir şey değildir. Onlarda paralı askerlik söz konusudur. Ancak paranın hatırı için cephede mücadele edilir. Maaş kesilince çatışmada kesilir.

    Ne kadar para o kadar mücadele… Bunun en güzel örneğini ABD'nin Irak'taki paralı askerlerinde açıkça görüyoruz. Doların hatırına Irak bataklığında sivrisinek avlıyorlar.

    Bizim askerlerimiz için para hesapta yoktur. Vatan sevgisi parayla ölçülmez bizde. Her Türk genci yirmi yaşına gelince büyük şenlik ve merasimlerle Peygamber ocağı olarak nitelendirilen askere uğurlanır.

    Bazılarının saçına kına bile yakılır. Çanakkale harbindeki kınalı Hasan destanını hepimiz biliriz.Askere gidene kına yakmanın anlamı vatana kurban olması için gönderildiğidir. Evden çıkan genç, artık ailenin değil, vatanın evlâdıdır.

    Her şey vatan içindir bundan sonra. Al bayrağın gölgesinde vatan düşlerine dalmanın zamanıdır artık. Ana, baba, yavuklu ve sıla hasreti vatan duygusuna yenilmiştir.

    Türk milletinde askerlik kutsaldır. Onun içindir ki bu vazife 'vatan borcu' olarak nitelendirilmiştir.

    Vatanımızın en buhranlı ve sıkıntılı dönemlerinde topraklarımızı düşman saldırılarından, zulümden, felâket ve musibetlerden korumak azmiyle asırlar boyunca üç kıtada amansız mücadelelere girerek şehit olmuş ecdadımızın evlatları, onlar bizlere şanlı ve şerefli bir mazi bırakmıştır.

    Bizler bu şerefli tarih sayfalarıyla ne kadar övünsek azdır.

    Bayrak bağımsızlığın sembolüdür şüphesiz. Böyle olduğu içindir ki toplumumuzda apayrı bir yere ve değere sahiptir. Günümüz Türkiye'sinin bayrağı bambaşka bir manaya bürünmektedir.

    Bayrağımızdaki kırmızı, bu vatan için canını seve seve veren şehitlerimizin kanını sembolize etmektedir. Bayraktaki hilâl Müslümanlığımızın alâmetidir. Yıldız ise genç Türkiye Cumhuriyeti'dir.

    Vatan, Bayrak. Askerlik, Şehitlik özel değerlerimizdir. Özellerimize sahip çıkmak kutsal görevlerimizin başında gelir.

    Şehadet düşüncesi olmasa askerliğin bir anlamı kalmaz. Asker olmasa, Bayrağımız dalgalanmaz, Vatanımız olmaz.

    Vatan olmayınca da insani ve imani değerlerimizin bir anlamı kalmaz.

    Nice şairler bayrak üzerine şiirler yazmışlardır. Merhum şair Arif Nihat Asya da, adı bayrakla özdeşleşmiş bir gönül adamıdır. Bayrak şiirden bir bölümü sizlere sunmak istiyorum:

    "Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü…
    Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
    Işık ışık, dalga dalga bayrağım,
    Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
    Sana benim gözümle bakmayanın
    Mezarını kazacağım.
    Seni selâmlamadan uçan kuşun
    Yuvasını bozacağım.
    Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder
    Gölgende bana da, bana da yer ver!
    Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar;
    Yurda ay- yıldızının ışığı yeter."
    Okulda Edebiyat hocamız her dersinde bu şiiri hatırlatırdı bize.

    Bayrak ülküdür, sevdadır, candır, mazidir, namustur, iradedir, anadır, sevgiliye sunulan alımlı bir güldür, şereftir, namustur, hayattır, aşktır, muhabbettir, mukaddesattır, göklerde süzülen bir kartaldır, uğrunda ölünmeye değer varlığımızdır, şanlı tarihin özüdür, dosta gurur, düşmana korkudur. Bize yol gösteren ışıktır.

    "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır."

    Sevgili peygamberimiz (sav) çok sevdiği ana yurdu olan Mekke’den zorunlu olarak çıkarıldıkları vakit, ağlayarak gözyaşlarına boğulmuş ve "gitmek zorundayım ey yurdum, beni zorunlu olarak koparıyorlar senden, terketmeliyim seni" diye nasılda hicrana düşmüştü. 

    Vatan sevgisi! Millet sevgisi! Asker sevgisi! Her zaman hissetmek ve yaşamak gerek bunları.

    Bedelli askerlik yasasının çıkış aşamasında ben bazı değerlerimizin erozyona uğramasından endişe ediyorum. Umarım ki endişelerimde haksız olayım. Bizi biz yapan değerlerimize zarar gelmeyecek bir yasa çıkar inşallah diyorum.

    "Tarihini bilmeyenlerin projesini,tarihsiz şahıslar çizer" diye düşünüyorum.

    Irak’ın projesini kimler çizdi?
    Libya’nın, Suriye’nin, Afganistan’ın projesini kimler çizdi?
    O projeler oralara neler getirdi?
    O projeleri çizenlerin niyeti, oradaki insanlara huzur ve mutluluk getirmek miydi?
    Ne getirdiler? Neler götürüyorlar?

    Tarihimizi bilelim. Vatanımızın, bayrağımızın her zaman var olması için birlik ve beraberliğimizi bozmayalım. Kavga edip başkalarının barıştırmasından medet ummayalım. Başkaları bizi barıştırmaya kalksa da niyetleri halis olmadığı için karıştırırlar. Karışıklığa meydan vermeyelim.

    Özel değerlerimize sahip çıkalım ve onların değerini bilelim.

    SALİH ERGÜL 21.11.2011