ANASAYFA » yazarlar » M.YALÇIN YILMAZ
    LİDERLİK Mİ? YÖNETİCİLİK Mİ?
    MOSB (Manisa Organize Sanayi Bölgesi) çıkarttığı Eylül 2009 sayılı dergisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (A) Sertifikalı İsin Uzmanı,Makine Mühendisi İkram TAŞDEMİR\'in yazısı beni çok etkilemişti.
    LİDERLİK Mİ? YÖNETİCİLİK Mİ? konusunda yazarın kaleme aldığı şekli ile sizlerle paylaşmak istedim.

    Lider, bir grup insanı belirli amaçlar etrafında toplayabilen, bu amaçlar için onları etkileme, harekete geçirme bilgi ve becerisine sahip kişidir. Bu açıklamadan da anlaşılacağı gibi liderliğin esasını başkalarını etkileyebilme ve onları davranışa yönlendirebilme oluşturmaktadır. Kısacası lider, başkalarını etkileyebilen, nereye, nasıl gidileceğini gösteren, hedef ve misyon koyan yani yol gösteren kişidir.

    Yönetici ise, başkaları tarafından o pozisyona getirilmiş, başkaları adına çalışan, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için çaba gösteren işleri planlayan, uygulatan ve denetleyen kişidir. Ödül ve cezaya dayalı yasal gücü vardır.

    Peter Drukker ve Warren Bennis\'in deyişiyle;

    Yöneticilik işleri doğru dürüst yapmaktır. Liderlik ise doğru olanı yapmaktır derler.

    Yöneticilik, başarı merdivenindeki tırmanmaktaki becerikliliği, liderlik ise, merdivenin doğru duvara dayalı olup olmadığını görmeyi gerektirir.

    Kişiler, topluluklar ve iş adamları olarak yoğun iş temposuna öylesine dalmışız ki, yanlış hedeflere doğru yol aldığımızın farkında bile değiliz. Yaşadığımız çevrenin çok çabuk değişmesi de, etkili liderliği her zamankinden farklı kılmaktadır.

    Etkili olmak – hatta çoğu zaman hayatın üstesinden gelmek – yalnızca harcadığımız çabaya değil, çabalarımızı doğru alanda sürdürmemize bağlıdır.

    Lider ile Yönetici eş anlamlı değildir. Her yöneticinin liderlik vasfına sahip olunması beklenemezken, Her liderin yöneticilik vasıflarına sahip olunması beklenmektedir.

    Çünkü lider; iyi plan yapabilmeli, işleri yürütebilmeli ve kontrol edebilmelidir. Bu durum ona güç kazandırır.

    Yönetici ile Lider arasındaki farklar Yönetici;

    · Başkalarının koyduğu hedefleri gerçekleştirmeye hizmet eder.
    · Başkaları tarafından yönetime getirilir.
    · Gücünü kanun, prosedür gibi biçimsel yapılardan alır.
    · Biçimsel olanı temsil eder.

    Lider;

    · Kendi amaçlarını kendisi koyar.
    · İçinde bulunduğu grup tarafından seçilir.
    · Gücünü kendinden ve içinde bulunduğu gruptan alır.
    · Doğal olanı temsil eder.

    İyi bir lider, hem kendini hem de grup üyelerini iyi tanımalıdır. Vizyon sahibi olmalı, yaratıcı düşünebilmeli, problem çözebilmeli ve yol göstermelidir. İnisiyatif sahibi olmalı, hem kendini hem de grubu motive edebilmeli, ileriye dönük düşünebilmeli, analiz yapabilmeli ve deneyim sahibi olmalıdır.

    Güvenilir, objektif ve adil olmalıdır. Değişime açık, iletişim kabiliyeti kuvvetli ve çok yönlü özellikler sahip biri olmalıdır. Akım çalışmasını desteklemeli, sağduyulu davranmalı ve ceza yerine ödül vermelidir.

    Liderlik sadece üst kademede görev yapan kişilere özgü bir süreç değildir. Bir ustabaşı da bir Genel Müdür de lider olabilir. Aralarındaki fark, onları izleyenlerin sayısı, amaçlarının niteliği ve içinde bulundukları koşullardır.

    Liderliğin oluşması için liderlerin resmi yetkilerle donatılması şart değildir. Hiçbir resmi yetkisi olmadığı halde, kitleleri peşinden sürükleyen liderler bulunmaktadır.

    Temel Liderlik ÖzellikleriBazı kuramlara göre insanlar lider olarak doğarlar, sonradan lider haline gelemezler. Yine bazı kuramlara göre, bazı insanlar doğuştan sahip oldukları birtakım üstün kabiliyetler sayesinde diğerlerinden ayrılırlar.

    Bu durumda, liderlik tarzını açıklamanın tek yolu ise, bu tip insanların sahip oldukları özellikleri ölçmekle sağlanabilir. Nitekim bu konuda yapılan araştırmalar sonucunda dört tip etkili liderlik özelliği bulunmuştur.

    · Kişisel özellikler, (uyum sağlama, hırs, üstün olma, özgüven vb.)
    · Fiziksel özellikler, (boy, cinsiyet, ırk, etkileme, kilo, görünüş vb.)
    · Düşünsel özellikler, (zekâ, dikkat, deneyim, başkalarına karşı duyarlılık, hitabet vb.)
    · Sosyal özellikler, (iyi iletişim kurma, empati, dışa dönüklük, IQ vb.)Etkili liderlik için 10 öneri

    1. Zamanlama her şeydir. Bir inisiyatifi ne zaman devreye sokmak gerektiğini, ne zaman tabanın önüne çıkmak gerektiğini ve ne zaman araya mesafe koymak gerektiğini bilmek çok önemli bir hünerdir.

    2. İşin şanını paylaşırsanız her şey mümkündür.Başkalarına, kendine paye çıkarma fırsatı vermek, sonuca varmanın en etkili yoludur.

    3. Güven bir kez sarsıldığında zor onarılır.Liderliğin em kırılgan ama en temel vasfı güvendir.

    4. İyi işleyen ortaklıklar için ortaklara bağlı olmak gerekir.

    5. Liderlerin bir anlamda insan sarrafı olmaları gerekir. En iyi ve en parlak insanları bulmak, işe koşmak ve etkili şekilde yönetmek başlı başına kilit bir kabiliyettir.

    6. Dil, en güçlü araçlardan birisidir. İletişim kurmasını beceremeyen liderler, öteki gerekli vasıfları taşısalar bile bir etki yaratmada etkisiz kalırlar.

    7. Liderliğin esası, bağlantı kurmaktır. Liderler, insanlarda ortak sorunların uğraşmanın kendi yararına olduğu duygusunu uyandırmalıdır.

    8. Liderler, hatalarından ders çıkarırlar. Başarıya ulaşmak isteyen liderler kemdi eksikliklerini kabul etmeli, anlamalı ve gidermelidir.

    9. Güven, insanın kendi ile sınırlı kalmadığında itibar getirir.

    10. Kendini yenilemenin birçok kaynağı vardır. Liderler kendilerini tanımalı ve kendilerine güç verecek kaynakları bulmalıdır.

    Doğruluk, iyi niyet, koşulsuz sevgi iyi liderliğin ilk gerekleridir. Lider olmak İNSAN olmaktan geçer. Her ne yapıyorsanız yapın, en iyisini yapmak için bütün iyi niyetinizle çabalayın.

    Saygılarımla.

    31/03/2010