ANASAYFA » Haberler » (BİK) Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa ARSLAN çalışmaları
(BİK) Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa ARSLAN çalışmaları
(BİK) Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa ARSLAN çalışmaları hakkında (ABYB)Anadolu Basın Yayın Birliği Genel Başkanı Salih ERGÜL’e bilgi verdi.

Arslan:

“Değerli Genel Başkanım;

Malumları olduğu üzere genelde basın, özelde de yerel basın haberleşme temel işlevinin yanı sıra,

- Yerel demokrasinin işlerliği (seçmenin iradesinin oluşumuna katkıda bulunmak, yerel siyasetçilerin toplumla buluşmasını sağlamak gibi)

- Sivil toplumun inşası,

- Yönetenle yönetilen ilişkisinde yönetilenden yana ortaya koyduğu tavır ve bunun doğal sonu olarak denetim işlevini yerine getirme,

- Eğitime katkıda bulunma,

- Hoşça vakit geçirme,

- Toplumu bir arada tutan değerlerin sürdürülebilirliği,

- Yerel yazar ve edebiyatçıların yetişmesine aracılık etme,

- Ekonomik haberleşme ve yerel markaların ortaya çıkışına destek verme,

- Moral değerlere katkı,

- İstihdam oluşturma gibi vazgeçilmez görevleri de yerine getirmektedir.

Bu noktadan hareketle yerel yayıncılığı, (yazılı görsel ve işitsel medya organlarının tümü ile) bir kamu görev alanı olarak tanımlamak yerinde olacaktır.

Biz; BİRLİK, GÜZELLİK, KARDEŞLİK, BARIŞ VE SEVGİ ÜRETİYORUZ

Yukarıda sıraladığımız görevlerin yerine getirilebilmesi, yerel siyaset, sivil toplum, üniversite, sanayi, bürokrasi ve mahalli idarelerin önüne yeni pencerelerin açılabilmesi ve gelişim ile ilerlemenin sağlanabilmesi için yerel basına özel yeni yaklaşımların kamu tarafından ortaya konulması kanaatimizce zarurettir.

Avrupa Birliği'nde Basın İlan Kurumu (BİK) benzeri kurumların bulunmadığı, dolayısı ile Türkiye'de de bu yönde değişikliğe gidileceği yönündeki ifadeler zaman zaman sarf edilmektedir. Hemen belirtelim ki BİK'in tıpa tıp aynı kurumlar AB ülkelerinde ve gelişmiş diğer ülkelerde olmamakla beraber hemen tamamında basına dönük ciddi desteklemeler mevcuttur. Örneğin İngiltere'de her bir hane başına 146 sterlin olmak üzere toplam 3 milyar sterlinlik bir kaynak BBC'ye aktarılmaktadır. Söz konusu rakam Türkiye'nin 2012 Yılı'nda yapacağı yaklaşık 38 milyar liralık yatırımın 4'te birinden daha fazladır. Öte yandan Fransa'da her bir üniversite öğrencisine 1 gazete hükümet tarafından ücretsiz tedarik edilmektedir. Avusturya'da Avusturya Yayıncılık ve Telekomünikasyon Düzenleme Kurulu (RTR), Kommaunstria (Avusturya İletişim Kurumu) aracılığı ile basın desteklenmektedir. 2009/52 sayılı Basın Teşvik Kanunu ile de kimi sübvansiyonlar uygulanmaktadır. Örnekleri artırmak mümkündür. Bu bağlamda BİK konusunda sıkça ifade edilen sözler koskoca bir yanıltmadan ibarettir.

BİK varolmalı, adaletli bir destek politikasını yürütmeye devam etmelidir.

Türkiye’de Anadolu Basını’nın yükselişini gerçekleştirebilecek, Anadolu’nun sesini daha gür duyuracak yayın organlarına ihtiyaç vardır. Bunun için BİK dışında, Hazine, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları eli ile bir dizi destekleme sisteminin hayata geçirilmesinin vakti gelmiş hatta geçmektedir. Konuya ilişkin ayrıntılı raporlarımızı ilgili Bakanlara ve bürokratlara iletmiş bulunmaktayız. Bu konudaki yakın takibimiz kararlılıkla devam edecektir.

Değerli Başkanım;

Halen BİK mevzuatı çerçevisinde bin 249 gazetemiz resmi ilan yayın hakkına sahiptir. Bunlardan yaygın ve yerel olanları ile birlikte 55 adedi İstanbul'da, 10 adedi İzmir'de, 15 adedi Ankara'da ve 1169 adedi Anadolu'da bulunmaktadır.

Son yıllarda mahalli basının en önemli gelir kaynakları arasında yer alan BİK gelirlerine ilişkin olumlu ve olumsuz gelişmeler birarada yaşanmaktadır. 2004 yılındaki düzenleme ile BİK gelirleri iki misli artmış olmakla birlikte;

Defterdarlık/ vergi dairesi ilanları,

Üniversite ilanlarının küçültülmesi,

Milli Savunma İlanlarının sayıca azaltılıp küçültülmesi,

Köydes-Beldes ilanlarının yayımlanmaması,

THY, Vakıflar, Halkbank ve Ziraat Bankası ilanlarının verilmemesi,

İhalelerin bölünmesi, eşik değerlerin yükseltilmesi sonucu yaşanan ilan kayıpları,

İlçe ve belde ilanlarında ilan tahtaları yolunun sıkça tercih edilmesi,

Özelleştirmeler yolu ile yaşanan kayıplar,

Özel eğitim kurumları ücret ilanlarının yayımlanmaması,

Dernekler ile kooperatiflerin genel kurul ilanlarının yayımlanmaması,

Vakıfların ilanları konusunda yaşanan kayıplar ve başkaca kayıplarla 2004'teki kazanımlardan geriye doğru gidiş söz konusudur. İşte bu gidişi tersine çevirebilme odaklı bir çalışma programını kararlılıkla yürütüyoruz.

 

Değerli Başkanım;

BİK’in Anadolu Basını için yaptığı desteği takdir etmekle birlikte, 50 yılı aşkın görev süresi boyunca İstanbul - Ankara - İzmir’i merkez alan bir faaliyet yürüttüğünü de tespit etmemiz gerekmektedir.

BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliği görevini yürüttüğümüz 2009-2011 ve halen temsilcilikle birlikte 50 yılda ilk defa olmak üzere Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi sıfatı ile yönetim kurulunda üyelik görevimiz boyunca KURUM’UN YÜZÜNÜ ANADOLU’YA ÇEVİREN ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK, DEVAM ETTİRİYORUZ.

Bu dönem boyunca devrim denilebilecek nitelikte kararlara imza atılmış bulunmaktadır. Kısaca ifade etmek gerekirse;

-       Gazete satış miktarları, abone ve bayi satış oranları, abone ücretlerinin 6 ay 1 yıllıktan aylık hale getirilmesi konusunda yapılan düzenleme,

-       Bekleme süreleri ile ilgili düzenleme,

-       Basın derneklerine yapılan yardım ile ilgili düzenleme (Söz konusu düzenleme ile ilk defa olmak üzere İstanbul, İzmir, Ankara cemiyetleri dışında kurum şubesi bulunan illerimizdeki gazeteciler cemiyetleri yardım almış bulunmaktadır. Hedef kurum şubesi bulunmayan illere de yardım yapılmasıdır),

-       Sigorta ve vergi borçları ile ilgili düzenleme (Sosyal güvenlik kurumu ile vergi daireleri elektronik takip yapabilmektedir. Buna karşın sigorta ve vergi ödemelerindeki herhangi nedenle gecikme yaşanması durumumda BİK mevzuatı gereği mahsup ve ceza uygulanmakta idi. Bu da meslektaşlarımızın mağduriyetine yol açıyordu. Çalışan gazetecilerimizin hakkını koruyan, gazete sahiplerimizin mağduriyetini ortadan kaldıran düzenleme gerçekleştirildi)

-       İnternet gazeteciliğine ilişkin düzenleme (Hızla dönüşen yayıncılık anlayışında dünyanın ve gelişmelerin gerisinde kalmamak hatta meslektaşlarımızı bir ileri aşamaya sağlıklı bir zeminde taşımak için devrim niteliğinde adım attık),

-       Kadrolara ilişkin düzenleme (istihdamı teşvik etmek maksadı ile iletişim mezunlarının doğrudan nitelikli eleman olarak alınabilmesi, asgari kadronun iki katı, üç katı istihdama ek gösterge uygulanması meslekte istihdam ve nitelikli elemanın teşviki anlamında gazete sahiplerimizin elini güçlendirdik)

-       Tirajlara ilişkin düzenlemeler devrim niteliğinde sonuçları olan, yerel basının günlük ihtiyaçlarına dönük ve yine yerel basını ileriye taşıyabilecek değerde adımlar olarak dikkat çekmektedir.

-       Kuşkusuz bu dönemin en önemli mücadele alanlarının başında icra iflas kanununa ilişkin düzenleme konusunda yürüttüğümüz çalışma yer almaktadır. Gelirlerimizin yüzde 40’ını tehdit eden tasarı, kayıp yaşamayacağımız bir noktaya taşınmıştır.

-       Kurum şubesi bulunmayan illerimiz ve kurum şubesi bulunan illerimizin ilçelerinde yayımlanmakta olan gazetelerimizin sorunları da bizim için en öncelikli konular arasında yer almıştır. Bu il ve ilçelerimizdeki gazete sahiplerimiz, meslek örgütü mensuplarımızla yakın temas içinde çalışarak gerek genel kurulda gerekse yönetim kurulunda gerekli adımlar atılmıştır.

Halen Meclis Genel Kurulu’na sevk edilmeyi bekleyen kanun değişiklik teklifinde kurum şubesi bulunmayan illerimizde temsilcilik açılması, Anadolu Gazetelerine de kredi verilebilmesi konusunda yakın takibimiz devam etmektedir.

Türkiye ve dünya hızla değişirken, bu değişimde motor görevi görebilecek, Anadolu’nun hormonsuz, saf-temiz basınının geri kalmasını kabul etmek mümkün değildir. O kadar ki yerel basın en önde olmalıdır. Çok sesliliği ve çok renkliliğini muhafaza ederek, Türkiye’yi daha özgür, daha demokratik, daha yaşanılabilir yarınlara ulaştırma ve daha da büyütme idealine harç taşımalıdır.

Anadolumuz'un kokusunu, lezzetini taşıyan, Hz. Mevlanalar'dan, Yunus Emreler'den, Hacı Bektaş-ı Veliler’den Nasrettin Hocalar'dan beslenen ülkeye hatta evrensele seslenebilen gazetelerimiz, radyo-televizyonlarımızın hayat bulması en büyük temennimizdir.

Bu duygularla yaklaşan 2013 Yılı’nın şahsınıza, ailenize, yayın kuruluşunuza ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyor, Ocak Ayı’nın sonunda yapılacak BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliği seçimlerinde, muhabirlikten, yazıişleri müdürlüğü, genel yayın yönetmenliği, gazete sahipliğine kadar aşamaları yaşayan içinizden bu arkadaşınıza tekrar destek vermenizi arz ve talep ediyorum. Gerek BİK, gerek ilgili kurumlar ve bakanlıklar nezdinde Anadolu Basını’nın haklılığından aldığı gücü doğru kanalize edecek ve Anadolu Basını’nın başlayan yükseliş çağını daha ileri taşıyacağız.

Sizin sesiniz, sizin temsilciniz olmak için var gücümle çalışmaya devam edeceğime söz veriyor, başarı ve esenlik diliyorum. “dedi.

Tüm Haberler için tıklayınız »