ANASAYFA » Haberler » Yerel basında yeni bir dönem açıldı‘Basın İlan Kurumu yüzünü Anadolu’ya çevirecek’
Yerel basında yeni bir dönem açıldı‘Basın İlan Kurumu yüzünü Anadolu’ya çevirecek’
ANADOLU BASIN YAYIN BİRLİĞİNİN BASIN İLAN KURUMU GENEL KURULU ÜYELİĞİ SEÇİMLERİNDE DESTEKLEDİĞİ MUSTAFA ARSLAN ;
ANADOLU BASIN YAYIN BİRLİĞİNİN BASIN İLAN KURUMU GENEL KURULU ÜYELİĞİ SEÇİMLERİNDE DESTEKLEDİĞİ MUSTAFA ARSLAN ;


Yerel basında yeni bir dönem açıldı

'Basın İlan Kurumu yüzünü Anadolu'ya çevirecek'

Basın-İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliği'ne yeniden seçilen Mustafa Arslan, Kurum'un yeniden yapılanması gerektiğini vurgulayarak, "Anadolu Basını'nı kurumsallaştıracak yeni bir sistem ortaya konulmalıdır" dedi.

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)'nün organizesi ile gerçekleştirilen BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilciliği görevine 2 yıllığına yeniden seçilen Konya Merhaba Gazetesi Sahibi Mustafa Arslan, Cumartesi Günü Ankara'da yapılan seçimin pek çok yeniliği beraberinde getireceğini söyledi.

Seçimler ve önümüzdeki dönemle ilgili değerlendirmelerde bulunan Arslan, " Bu seçimler yeni bir dönemin habercisi olmuştur. Birlikte seçildiğimiz ekip arkadaşlarımız Mehmet Nuri Kolaylı ve Kemal Kapaklı ile birlikte ilk defa olmak üzere BİK Genel Kurulu'nda Anadolu Basını 3 üye ile temsil edilecektir. Bununla birlikte son derece olgun bir havada gerçekleşen seçim 50 yıllık BİK tarihinde ilk defa bu kadar yoğun katılımla ve şölen havasında geçmiştir. Bütün bunlar Anadolu Basını için yeni bir dönemin eşiğinde olduğumuzun göstergesidir.

Geçtiğimiz dönemde BYEGM ile birlikte sayfa tasarımları projesini gazetelerimiz için, Ne Haber Kitabı'nı gazetecilerimiz için hayata geçirdik. İletişim Fakültesi öğrencilerinin 1 yıl süre ile yerel basında ve KOBİ'lerin halkla ilişkiler birimlerinde staj yapmaları ve bu sürede sigortaları ile asgari ücretlerinin kamu tarafından karşılanması projesini gündeme getirdik. Halen proje ile ilgili olmak üzere Çalışma Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını sürdürmektedir. BİK'in şubesi bulunan illerimizde kimi ilanlardan alınan yüzde 25'lik komisyonu yüzde 15'e düşürdük. Öte yandan gazetelerimizin gelir kayıplarına neden olabilecek uygulamalara karşı mücadelemizi kararlılıkla yürüttük.

Anadolu Basını'nın Genel Kurul'da daha güçlü temsil edileceği yeni dönemde, temel yönelimimiz BİK'in kuruluş kanununun ruhundan kaynaklı olan İstanbul, Ankara ve İzmir'e dönük bakış açısını Anadolu'ya çevirmek için yoğun çaba sarf edeceğiz. Zira anılan 3 ilin gazetesi, gazetecisi ve basın meslek örgütlerine dönük yaklaşım artık Anadolu'nun ihtiyaç ve gerçekleri ile örtüşmemektedir. Yerel basının yürütmekte olduğu kamu görevinden aldığı güç ve hakkı, hukuki hale getirmek bizim görevimizdir. Anadolu Basını Türkiye'nin çok sesliliği, çok renkliliği ve yerel demokrasisinin işlerliği için vazgeçilmez değerdedir. Haber verme işlevinin yanı sıra denetim ve eğitim işlevini de yerine getirmektedir. Bu fonksiyonların devamı için BİK'i yeniden yapılandırmalı, Anadolu gazete, gazeteci ve kuruluşlarına dönük hale getirmeliyiz.

Bu çerçevede; Basın-İlan gelirlerinin yanı sıra donanım tedarik kolaylığı, KDV ve sigorta istisnaları, kâğıt temin kolaylığı gibi teşvik sistemlerini gündeme getirmeliyiz.

BİK'in yayın kuruluşlarından almakta olduğu yüzde 15'lik komisyonun miktarının yüzde 10'a düşürülmesini tartışmaya açmalıyız.

Kurum şubesi bulunmayan iller ile kurum şubesi bulunan illerin ilçelerinde, halen Valilik Basın Müşavirleri'nce yürütülmekte olan ilan dağıtım ve denetim görevlerini yerine getirmek üzere en az bir BİK görevlisinin atanmasını sağlamalıyız.

Kamu İhale Kanunu, İcra İflas Kanunu'nda yapılacak düzenlemelere müdahil olmalı, Anadolu Basını'nın gelir kaybını gündeme getirebilecek yaklaşımları değiştirmeliyiz ki bu yönde çalışmalarımız kararlılıkla sürmektedir.

Özel Eğitim Kurumu Kanunu'nda yapılan değişiklikte olduğu gibi gelir kaybına neden olan yasal düzenlemelerin yeniden ele alınmasını sağlamalıyız. İlçeler ve nüfusu düşük illerimizde yaşanmakta olan sorunlara yakından eğilmeliyiz" şeklinde konuştu.

Arslan, bu yıl içinde bir yerel basın şurasının toplanması için çalışacaklarını, söz konusu şurada, BYEGM, BİK, RTÜK, TRT, Anadolu Ajansı gibi konu ile ilgili kamu kurumları, üniversiteler ile yazılı, görsel-işitsel, yayın organları, internet mecrası ve basın meslek örgütlerinin katılımı ile dün-bugün-yarın yaklaşımını ele alan dünya ve Türkiye'den örneklerin incelendiği, Basın Yasası, Ceza Yasası, RTÜK ve BİK mevzuatlarını bütüncül olarak ele alan değerlendirmelerin yapılacağı, 5-10 ve 20 yıllık bir projeksiyonun ortaya konulduğu bir organizasyon düşündüklerini ifade etti.

Mustafa Arslan, BİK Genel Kurul Üyeliği seçimlerinin yerel basın için hayırlı olmasını dileyerek, desteklerini ortaya koyan herkese teşekkür etti.


Tüm Haberler için tıklayınız »