ANASAYFA » Haberler » SÖĞÜT’TEN 3 KITAYA OSMANLI DEVLETİ SEMPOZYUMU YAPILDI
SÖĞÜT’TEN 3 KITAYA OSMANLI DEVLETİ SEMPOZYUMU YAPILDI
Haber Mücahit ERDAL - Bilecik Üniversitesi tarafından düzenlenen "Söğüt'ten 3 kıtaya" konulu Uluslar arası sempozyum dün sabah Üniversite kampüsünde devam etti. Osmanlı imparatorluğunun 3 kıtaya hükmettiği topraklarda kurulu 36 ulus devletinden gelen bilim adamları Osmanlı'dan övgüyle bahsetmesi Osmanlı torunlarına ayrı bir gurur kaynağı oldu.
SÖĞÜT'TEN 3 KITAYA OSMANLI DEVLETİ SEMPOZYUMU YAPILDI

Haber Mücahit ERDAL - Bilecik Üniversitesi tarafından düzenlenen "Söğüt'ten 3 kıtaya" konulu Uluslar arası sempozyum dün sabah Üniversite kampüsünde devam etti. Osmanlı imparatorluğunun 3 kıtaya hükmettiği topraklarda kurulu 36 ulus devletinden gelen bilim adamları Osmanlı'dan övgüyle bahsetmesi Osmanlı torunlarına ayrı bir gurur kaynağı oldu.

Bilecik Üniversitesi sayesinde çoğu ilk kez Osmanlı'nın doğduğu topraklara gelen bilim adamları kaynaklardaki bilgilerin yanı sıra bu topraklardaki atmosferi teneffüs etmekten duydukları memnuniyeti de dile getirdiler.

Dün sabah ilk oturumda Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Cemil Öztürk başkanlığında "Üç Kıtada Osmanlı'nın Ekonomik, Sosyal ve Siyasi Etkileri" konusu işlendi. Yrd. Doç Dr. Najat Sayem "Yemen toplumu üzerinde Osmanlı Etkisi" konu başlığı ile yaptığı konuşma büyük ilgiyle izlendi. İlgiyle dinlenmesinin sebeplerinden biri de Sayem'in aslen Türk olması. Osmanlı döneminde ataları tarafından Yemen'de görevlendirilen ve orada kalan Türk aileden gelmesi.

Osmanlılar tarafından Yemen'e yapılan mimari eserlerin yanı sıra kültürel etkilerinden bahseden Sayem, Yemenlilerin hala Türklere gönülden bağlılığı olduğunu belirtti.

Ardından Doç. Dr. Süheyl Sapan "Hicaz'da Osmanlı Kültür İzleri," Slovakya'da Osmanlı İdaresi, konularını işledi. Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in "Kıbrıs'ta Osmanlı İdaresi", Yrd. Doç. Dr. Abdülhamit Kırmızı'nın "Osmanlı Bürokrasisinde Arnavut olmak" konularındaki konuşmaları, hemşehrilerimizin gittiği yerleri sömürge değil vatan toprağı yaptığı kanaati hasıl oldu.

"Osmanlı'nın Biladü'ş-Şam ve Körfez'de Siyasi Tecrübesi" konulu VI. Oturumu Irak'lı Prof. Dr. Davut Mahmoud Ali al-Daovud yönetti. İlk olarak Yeditepe Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Vehbi Baysan "Osmanlı Devleti ve Bilad'ux-Şam" konulu konuşmasını yaptı. Konuşması esnasında Arap ülkelerindeki halkın Türklere olan ilgisinden bahsetti. Türk dizilerinin özellikle Kurtlar Vadisi'nin Arap ülkelerindeki ilgisi bu görüşü desteklediğini ifade etti.

Suudi Arabistan'dan Yrd. Doç. Dr. Muhammed al-Qureinie Asha'da "Osmanlı Devleti Varlığının İk dönemi 16. ve 19. Yüzyıl" konulu, Kuveyt'ten Prof. Dr. Faysal el-Kanderi "Osmanlı Devleti ve Kuveyt: Şeyh Mubarek es-Sabah Osmanlı Devleti arasındaki ilişkiler" ve Mısır'dan Prof. Dr. Jaml Mahmud Hangar "19. Yüzyılda Basra Körfezi'nde güç dengesi ve Osmanlı" konulu konuşmalarını yaptılar.

Öğleden sonraki oturumu ise Gazi Üniversitesinden Doç Dr. Nureddin Ceviz yönetti. "Afirka'da Kültür Taşıyıcısı Olarak Osmanlı Yönetimi" konulu oturumda Fas'tan Prof. Dr. Abdurrahman el-Moudden "Osmanlı Sınırları Dışında Osmanlı Kültürünün Oluşumu" konulu konuşmasını yaptı. Ardından Cezayir'den Tlemçani Benyaucef "Osmanlı Devleti ve Cezayir'deki Sufi Gruplara Yönelik Politikası"nı anlattı.

Libya'dan semposempozyuma katılan Dr. Mahmoud Edeek "19. yüzyıl Osmanlı Kültür ve Medeniyetinde Libya" konulu konuşması salonda büyük bir ilgiyle dinlendi. Edeek Osmanlıların Libya'da yaptığı eserleri slayt gösterisiyle gösterip bir taraftan da anlatırken daha önceki dönemlerdeki mimariyi, dokuyu bozmadan restorasyon yapıp ilave yapılarla halkın kullanımına sunduğunu anlattı. O dönemde yapılan hamamların bile hala faaliyette olduğunu ve hala Türk ismiyle faaliyet gösteren bu hamamlara neredeyse gitmeyen Libyalının bulunmadığını belirtti.

İstanbul Üniversitesi'nden Ahmet Uçar'ın "Güney Afrika'da Osmanlılar" konulu yaptığı konuşmada Bekir Efendi'nin Güney Afrika'da görevlendirilmesi, faaliyetleri, vefatıyla oğullarının ve ailesinin Güney Afrika'daki ağırlığı ve günümüze kadar olan süreci anlattığında kıvanç ve dramı bir arada yaşattı.

Son oturumun konusu ise "Osmanlı Siyasetinin Ufukları ve Tarih yazımı idi. Gazi Üniversitesinden Prof. Dr. Emrullah İşler'in yönettiği oturumda ilk konuşmacı Mısır'dan Prof. Dr. Muhammed Afifi idi. Afifi 20. yüzyılda Mısır'ında Osmanlı İmparatorluğu'nun temsilcilerini anlattı. Ardından Prof. Dr. Hasan Kayalı "Osmanlı Devleti ve Fransız Devrimi iletişim kanalları ve merkezileşme projesi" konulu konuşmasını yaptı. Suriye'den Dr. Walid Radwan'ın "Osmanlı Devleti ve Araplar: Gerçekler ve iftiralar, Mısır'dan Dr. Hazem S.Mohammed Said Arap şiirinde II: Abdülhamid imajı" konulu konuşmalarını yaptılar.

Bu konuşma esnasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı III. Abadülhamid Han olarak ilan etti. Buna gerekçe olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'e karşı olan tutumu sayesinde Arapların gönlünü fethettiğinin altını çizdi.
Tüm Haberler için tıklayınız »