ANASAYFA » yazarlar » CEMAL İNCESOYLUER
    Yürekli bir çıkış, onurlu bir duruş!
    Tokat Güneş Gazetesi Başyazarı
    Eski çalıştığım bir şehirden; uzun süre \"gazeteciler\"üzerine fikir alışverişinde bulunduğun bir insan\'dan yükselen bir ses işittim. Bu şehir; Denizli, bu adam gibi adam Hasan Alpaslan\'dı. Anadolu Basın Yayın Birliği adı altında;\"gazeteci emekçilerine\" güvenilir bir şemsiye açmış.

    Yaklaşık 18 ilde konuşlanıp, faaliyetine de başlamış bile.

    Dilimde tüy bitti, artık, avare kahvelerindeki gibi \"ne olacak bu gazetecilerin hali?\" sorusunu; cevabından umudumuz olmadan sorar olmuştuk.

    ABYB Genel Başkanı Hasan Alpaslan ile Denizli\'deki irtibat ve diyalogumuz bir ağabey-kardeş kıvamındaydı. Bu kıvamı, bugüne kadar sürdürdük. Kendi adıma, Hasan Ağabeyi tanıdığım için mutluyum.

    Gelgelim bizim basın taifesine… Sivil toplum örgütleri, sendikalar ve çeşitli esnaf odalarına büyük destek verip, sayfalarında manşet yeri açan gazeteciler; her nedense bir türlü kendi derdini anlatabilecek sağlıklı bir örgütlenmeyi başaramadık.

    Bir zamanlar, Anadolu Basın Birliği belki bu şemsiyeyi sağlıyor düşüncesiyle umutlarımızda gonca çiçekler açtırmıştı. Ne yazık ki, son 30 yıl içerisinde ABB\'nin patinajı bir türlü depara geçemedi. Hatta, askeri vesayetin müptela olduğu \"yerinde saayyy\" komutuna uygun bir konsepti benimsedi. Hemen hemen tüm illerde kurulan\"Gazeteciler Cemiyetleri\" ise, adeta birer \"Vip Rantına\"dönüştü.

    Üyelerin çetelesini çıkardığınızda; lokantacı, kahveci, keresteci, tahrirat katibi, belediye rüsum memuru; Allah ne verdiyse tekmilini birden görmeniz mümkün.

    ABB\'nin il şubeleri ise; \"Bit Pazarı\" konforunda iki tahta sandalye bir teşrifat sehpasıyla yıllarını öldüren; hatta 30-40 yıldır başından bir türlü ayrılmayan insanların\"şekerleme\" bürolarına dönüştü.

    Mesleki eğitimlerden ziyade; turistik gezileri temel etkinlik kabul eden Cemiyet Federasyonları; illerdeki Cemiyet Başkanına \"tatil ulufesi\" dağıtarak, bir nevi dudaklarına sus payı balı çalıyor. Anadolu\'daki yağız ve acar gazeteciler ise; mesleğin patinaj evrelerini henüz atlatamamış büyüklerinin eski zaman haber formatlarını taklit etmek zorunda kalıyorlar. Oysa habercilik, gazetecilik mesleğinin omurgasıdır.

    Ulusal gazeteler ile yerel gazeteler arasındaki makasın her geçen gün daha da açılması; elbette en başta teknolojik revizyonla alakalı.

    Ancak, haber formatı da doğrudan eğitim ve bilgiyle ilintilidir. Ekonomik nedenlerden dolayı; yerel gazetelerin teknolojik gelişimini anlamamız mümkün ama, ya eğitim ve haber dili konusunda herhangi bir aşama kaydedememesini neye bağlamalıyız?

    İşte bu nokta da, gazeteciler üzerine açılan örgütlerin şemsiyesi devriye girer.

    Anadolu Basın Yayın Birliğini bu bakımdan çok önemsiyorum. Kısa süre içerisinde 18 şehirde örgütlenmesi; peşinden merkezini Ankara\'ya taşıması olarak kendini gösterecektir.

    Gerek Genel Başkan Hasan Alpaslan\'ın, gerekse değerli yönetim kurulunun çabası, bu bakımdan çok değerlidir.

    ABYB\'nin Anadolu\'da yürekli bir çıkış, onurlu bir duruşun adresi olması dileğiyle…