ANASAYFA » yazarlar » DUYGU KARAHANOĞLU
    KAHİN-DÜŞÜNMEK-FİLOZOF
    Gün geçmiyor ki, şiddet haberi televizyon yada gazete manşetlerinde olmasın. Kadına şiddet neden bu kadar arttı? Ya da neden gündeme fazla geliyor?
    Bunların elbette geçerli nedenleri vardır. Önemli olan şiddeti meydana getiren etkenler nelerdir?

    Erkek, kadına neden şiddet uyguluyor? Eşinden şiddet gören kadın neden korunamıyor? Korunacağı sırada ölüm haberi geliyor.

    Bakanlığın sitesinde, \"baba bütün gün işte çalışıyor. Eve kızgın ve yorgun geliyor. Anne yemek yapmıyor.\"

    Her şeyin başında ekonomi gelmektedir. Ekonomi özgürlüğü olmayan kadınların daha çok şiddete maruz kaldığını görmekteyiz. Burada önemli olan ailedir. Ağaç yaş iken eğilir. Aileler çocuklarını cinsiyet ayrımcılığıyla yetiştirirse, ileriki yıllarda meyvelerini daha iyi topluyor.

    Aile önce çocuklarına eşit haklar verip, eşit şekilde istikballerini sağlamalıdır. Hiç kimse doğuştan katil yada zavallı değildir. Yaşam koşulları, çevre insanları şekillendirmektedir. Olaylara her açıdan bakmak gerekir. İki türlü eğitim vardır. Biri beşeri, diğeri dini eğitimdir. Bu iki eğitimden birinin eksik olması, her türlü faciaların meydana gelmesini sağlar.

    Bu eğitimler nereden ve ne şekilde alınır? Bunlarında hesabı yapılmalıdır.

    Değişen gelişen teknolojiye özellikle eğitimcilerin ayak uydurması gerekir. Bugün çocukların ellerindeki imkan oldukça fazla.

    Şiddete uğrayan kadınların iç dünyalarına ve yaşam koşullarına bakacak olursak, nelerle karşılaşırız. Bazı kadınlar, kavga için yaratıldığından erkeğin sabır taşını zorlar. Ardından orman kanunu devreye girer. Güçlü kimse kendini korur, güçsüz dayağı yer.

    Bazı kadınlar da, her şeyi sinesine çeker. Olur olmaz yerde kavga çıkaran eşinden dayağı yer. İki farklı örnekte kadınların durumunu tam olarak ortaya koymaz. Dönüp dolaşıyoruz. Yine iki farklı eğitime geliyoruz. Allah-ü Teala insanlara bir akıl verdi. Hem de bu akılı bedenin en tepesine koydu. Kollar, bacakların üstünde akıl merkezi kuruldu. Eğer insanlar bu akıl merkezini kullanamıyorsa, suç kimindir?

    Onuncu kattan atlayan bir kişi hayatını kaybeder. Bunu bilmek için kahin olmaya gerek yok. Elli santim yükseklikten atlayan kişinin de ölmeyeceğini bilmek için çok düşünmeye gerek yok.

    Öyleyse, hiçbir ekonomi katkısı olmadan, işsiz biriyle yada asgari ücret alan birsiyle evlilik yapan kadınların bir çoğu şiddete uğrayacağı aşikardır. Bunu bilmek içinde filozof olmaya gerek yok.

    14.10.2011

    FATMA KARAHASANOĞLU