ANASAYFA » yazarlar » DUYGU KARAHANOĞLU
    HERGÜN ÖLÜ CAN SAYISI ARTIYOR
    Dünyanın bir çok yerinde iç savaş yaşanırken, Japonya Tsunami felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor. İkinci Dünya Savaşından sonra Japonya\'ya gelen en büyük felaket.
    Japonya ekonomi ve teknoloji devi olmasına rağmen yaşadığı depremi zor atlatacağa benziyor. Nükleer santrallerde felaketin boyutunu daha da genişletmektedir. 

    Art arda patlayan reaktörler de altın vuruş gündeme geldi altın vuruş soğutma çalışmaları tuzlu suyla yapılması o reaktörlerin bir daha kullanılmaması demektir.

    Kıyameti yaşayan Japonlar hayata tutunmaya çalışırken, bir yandan da felaketin yaralarını sarıyor. Yaralarını sarmasına sarıyor ama ölü sayısı beş binlerin üzerine çıktı. Ölü sayısının daha da artmasından endişe ediliyor.

    Türkiye üzerine düşen görevi yerine getirmek için kolları sıvadı. Kızılay ekibi önce keşif yaptı. Ardından bir ekiple yola çıktı. Japonya\'nın yaralarını sarmaya çalışacak. Japonya, depremin yarattığı faciayı atlatıyor ancak nükleer santraller tehdit boyutunda.

    Nükleer santraller radyasyon saçmaya devam ediyor. Nükleer santrallerin yakınında olan evler tahliye edildi. Ancak tehlike yine devam ediyor. Japonlara evlerinden gerekmedikçe çıkmamaları hususunda sürekli uyarı yapılıyor.

    Tsunaminin evleri nasıl yok ettiği, gözler önüne serildi. Kağıt gibi suya karışan evler ve arabalar korkunç ses çıkarak suya gömüldü.

    Japonlar, büyük bir felaket yaşamalarına rağmen dünyaya ders de veriyorlar. Hiçbir dükkan yağmalanmadı, yardımlardan herkes payına düşeni alıyor. Kargaşa, karmaşa hiç yok. Japonların bu özelliği yetiştirmelerinden geliyor, aldıkları eğitim bunu gerektiriyor.

    Türkiye\'de yaşayan bir Japon\'a sordular, Japon halkı bu tip felaketlere hazırlık mıdır, Japon, \"evet bizler küçük yaşta eğitimini alıyoruz. Nasıl davranmamız gerektiğini o yaşlarda öğreniyoruz. Yakınlarım o felaketi bire bir yaşadı.

     Ağbime söyledim çok su ve pirinç al stok et. Ağbim bana Türkiye\'de çok kaldığımı söyledi. Ben fazla alırsam, benden sonrakiler ne alacak. Dedi.\"

    Japonlar böyle insan. Felakette dahi soğukkanlı olmayı başarabiliyor. Türkiye\'de Allah geçinden versin, böyle bir deprem olsa, düşünmek ve yorum yapmak bile istemiyorum.

    18.03.2011

    FATMA KARAHASANOĞLU