ANASAYFA » yazarlar » DUYGU KARAHANOĞLU
    İŞİN SONU NEREYE VARACAK
    Kadına şiddeti önleme platformları çoğaldıkça, kadına şiddet daha da arttı. Tecavüzlerde o oranda artış gösterdi.
    Toplum ne hale geldi? Şiddet kol geziyor. Sokak ortası ölümler çoğaldı. Doğal bir hadiseymiş gibi sokak ortasında ki ölümler seyrediliyor. Olay bittikten sonra \"vah, vah, vah gencecik kadın, hayatının baharındaydı.\"

    Bu işin sonu nereye varacak? Daha kaç kadın sokakta öldürülecek? Önce kadına şiddeti tetikleyen etkenlere bakmak gerekir. Kadın neden şiddete maruz kalıyor?

    Bunların yanıtı bulunursa, kadına şiddette son bulacaktır. Ancak gelişigüzel yanıtlar bulunmayacak. Gerçek anlamda şiddeti önlemek için çalışmalar yapmak gerekir.

    Son olayda yaşanan ihmal göz ardı edilmemeli. Kadın, başvuruda bulundu ancak korunamadı.

    Neden?! Buna bakmak lazım. Neden korunamadı? Neden geç kalındı.

    Kadın, katilinin adını da, dilekçesinde belirtti. Tüm bunlara rağmen kadın korunamadı. Ve öldürüldü.

    Kadınlar, tarih boyunca aciz görüldü. \"Bir işe yaramaz, bir iş beceremez\" gözüyle bakıldı. Hala da öyle, çoğu yerde öyle bakılıyor. Bunu inkar etmeye gerek yok. Bazılarının işine gelmediği için itiraz eder.

    Ne kadar itiraz edilirse edilsin, gerçekler değişmez. Kadın, istediği yerde değildir. Olması gereken yerde olmadığı gibi alt seviyelerdedir.

    Kadın, sosyal hayatın içerisinde olacaksa, ekonomi bağımsızlığı kesinlikle olmalıdır. Şimdi diyeceksiniz ki; \"ekonomi özgürlüğü olan kadın da şiddete maruz kalıyor.\" Cevabımız yine hazır. Özel istisnalar kaide bozmaz.

    Aile içi kavgaların yüzde sekseni geçim sıkıntısıyla eş orantılıdır. Kadın, hiçbir iş de çalışmayıp, eve bir katkı sağlamıyorsa, şiddetin en dozunu zaman içerisinde alıyor. Buna da bir kılıf bulundu; \"ailede ufak tefek kavgalar olur.\" Bir başka kılıfta \"kadın şiddet mağduru\"

    Bir kadın ayakları üzerinde durmadıkça, kendine güveni olmadıkça, şiddete maruz kalır. hiç kimse duygularıyla hareket etmesin. Mantık her daim rehber olmalıdır. Mantığını kullanamayanlar, bedelini hayatı boyunca, ağır bir şekilde öder.

    Bugün bir çok kadın kuruluşları; \" kadına şiddet uygulanıyor\" sloganıyla yola çıkarak, basın açıklamaları yapılıyor. Bir nevi karşı cinse iş öğretiyorlar. Hiç akıldan geçmeyen şiddet, bir anda karşı cinsin beynine işleniyor. Kafalarda olumsuz sorular bırakıyor.

    Bu konuyla ilgili yaptığım araştırmalar, iç açıcı değil. Kadın ve erkeklerde ortak görüş, kadına şiddetin dozunu kadın kuruluşların artırdığını ve çare olacak yerde çözümsüzlüğü getirdiğini vurguladı.

    10.02.2011

    FATMA KARAHASANOĞLU