ANASAYFA » yazarlar » DUYGU KARAHANOĞLU
    NİHAYET
    Üniversitelerin her açılış töreninin ardından türban meselesi gündeme gelir.\"Kız öğrenciler türbanlı ders dinleyemez. Türbanla okula giremez.\"Gibi söylemler,gazetelere manşet olurken,televizyon haber programlarının birinci haberi olarak karşımıza çıkar.
    Bu yıl öyle olmayacak YÖK son noktayı koydu. Türbanlı öğrenciler, sınıfa girer ve ders dinler dışarı atan öğretmenler hakkında yasal işlem yapılacağı duyuruldu.

    Ne kadar geç verilmiş bir karar. Baş örtüsü nedeniyle eğitimine devam edemeyen öğrencilerin iler ki yıllarda bunun acısını her şekilde duyar. Alınan karar kız öğrencilerin okuma hakkına yönelik bir karar.

    Türkiye\'de yıllardır kız çocuklarının okuması için mücadele verilir. Erken yaşta evlenmesinler diye bir dizi paneller, sempozyumlar verilir. Ama üniversiteye gelen kızların baş örtüsüne takılır. Bu nasıl bir anlayış, bu nasıl çarpık düşünce?

    Birileri eğitim hakkını engellemek istiyor, birileri de buna çanak tutarak, kız çocukların eğitimini yarım bırakıyor.

    Bu ülkede her birey eşitse, üniversitede okuyan kız öğrencilerinin öğretim hakkı neden engelleniyordu? Kılık kıyafet deniliyorsa, bazı kız öğrenciler öğrenciye uymayan kıyafet giyerek, ders dinliyor da, türbanlı kız öğrenci ders dinleyemiyordu. Elleri vicdana koymak gerekir. Tabii, vicdan varsa!

    Sosyal hukuk devletinde herkes eşit haklara sahiptir. Kılık kıyafette düzen sadece türbanla olmazdı. Kılık kıyafet düzeni herkese eşit şartlarda olmalıydı. Mini etekli kız öğrenci derse giriyordu da türbanlı kız öğrenci neden giremiyordu? İşte, manasız cevabı verilemeyen bir gerekçe.

    YÖK son noktayı koydu da kız öğrenciler artık türbanlı ders dinleyecek. Karar geç alınmış olsa da, bir yerden başlamak gerekiyordu.

    Bir gün İmam Şafii Hazretlerime sorarlar; \"insan ne vakit alim olur?\"

    İmam Şafi \"bir ilmi öğrendikçe kusurunu daha ziyade anladığı vakit olur\" cevabını verdi. İlim nerede olursa olsun, öğrenilmesi şart ve önemlidir. Gereksiz düşüncelerle bunu engellemek doğru ve yerinde karar değildir. Baş örtüyle öğretimin ne alakası vardır. Yani, baş örtüsü olan bir hanımın öğrenme kabiliyeti mi azalıyor?

    Menfaatsiz eğitim ve öğretim ülkeye fayda sağlar. Onun için herkes eğitim ve öğretime menfaatsiz bakmalıdır.

    07.10.2010

    FATMA KARAHASANOĞLU