ANASAYFA » yazarlar » DUYGU KARAHANOĞLU
    SÜMELA, YORGUN VE BİTKİN
    Yap bozlarla ilerlemek hayaldir. Bugün doğru denilene yarın yanlış deniliyorsa, ortaya kaliteli bir şeyin gelmesi imkansız.
    Yanlış her zaman yanlıştır. Adamına göre yanlış doğru olursa, mevcut değerlerin ne şekilde çiğnendiği de gün yüzüne çıkar. Ancak bu tip eylemler kanıksanmıyor, doğru gibi algılanıyor. Düşülen yenilgide bu oluyor.

    Sümela Manastırında 16 yıl restorasyon çalışması yapıldı. Gerek yerli gerekse y7abncı turistlere keyifli gezi yaşatmadı. Kaya kilisesinin dış kapısına kurulan iskele ziyaretçilere zor anlar yaşattı.

    Sadece orada değil, Sümela\'nın bir çok bölmesinde aynı sorunlar yaşanmıştı. Her gelen ziyaretçi, restorasyon çalışmalarının bir an önce bitmesini istiyordu.

    Ne var ki, restorasyon çalışmaları bittiği sırada Sümela Ören yerinin aslına uygun restore edilmediği tespit edildi. Kültür ve Turizm Bakanı devreye girerek Bilim Kurulu oluşturdu.

    Bilim Kurulu raporunu hazırladı. Bir çok yerin aslının dışına çıkılarak restorasyon çalışmaları yapıldığı ifade edildi. Son olarak da Sümela\'da restorasyon değil, inşaat yapıldığı denildi.

    On altı yıl önce Sümela Manastırı için proje hazırlayan yüksek mimar, şimdi yeniden proje hazırlayıp, içeriye sundu.

    Sümela manastırının on altı yıl süren restorasyon çalışmalarının %73\'ü sil baştan yapılıp yeniden restore edilecek.

    Ne diyelim! İhaleyi ikinci ayda alacak olan firmaya kolay gelsin…

    Mantığın almadığı konu şu on altı yıl içinde hiç kimsenin konuşmaması ve restorasyonun devam etmesi sonra ne oluyor da, %73\'lük yanlışların oluşması.

    Sümela Manastırının önceki halini bilenler, şimdiki halini kıyaslarsa, gözle görülür tahrip söz konusudur usudur.

    Sümela Manastırına öngörülen restorasyon çalışmalarını kaldırabilecek mi? Yüz yıllara meydan okumasını bilen bu yapıt, bazı işlini yeterince bilmeyenlerin elinde yorgun ve bitkin düşüyor.

    Bazı fresklerin su aldığı ve hızlı bir şekilde bozulduğu iddia edildi. Böyle bir iddianın gerçek olmamasını diliyoruz.

    Son yıllarda tırmanan ayin gerginliği Ağustos ayında tam doruğa çıktı. Yaşananları uzun uzun anlatmayacağım. Gelinen sürece bakmak azlım, ayin izninin çıktığı herkesçe bilinmekte. Yılın bir günü ayine izin verilecek.

    Verilecek bu iznin fayda mı, zarar mı getireceği zaman içerisinde belli olacak. Yıllarca ören yer,i olarak ziyaretçi bekleyen Sümela bundan sonra ayin içinde ziyaretçi bekleyecek. Duvarlar ayine alışıktı ancak üzerinden uzun yıllar geçti.

    Mevcut değerlerin dışına çıkmak çağımızın hastalığı haline geldi. Bu hastalıktan kimse bahsetmiyor. Aslında bu hastalık geleceğe ışık tutacak olan olayları da, olumsuz yönde etkilemektedir.

    Var olan değer,Var olduğu süre içerisinde değerlidir. Eğer değerler, kişiselleştiriliyorsa, tehlikenin boyutları daha da büyümektedir.

    Adamına göre işler hayata geçiriliyorsa, yapılan işlerde o kadar hayır beklenir.

    27.12.2009

    FATMA KARAHASANOĞLU