ANASAYFA » yazarlar » SALİH ERGÜL GENEL BAŞKAN
    ATA YURDU ZİYARETİ
    Değerli dostlar! Anadolu Basın Yayın Birliğinin 8.Bölge toplantısını Bilecik\'te yaptık.Toplantımız Yönetim Kurulu toplantısının çok üstünde idi.
    Öyle ki; Geçmişle bu günü ve geleceği görme imkânımız oldu bu gezi ile.Şahsen ben büyük bir zevk aldım bu ziyaretten.Bilecik şubemizin değerli yöneticilerinin misafirperverliği, birliktelikleri ve gayretleri gerçekten gözlerimizi yaşarttı.

    Geçmişimize gittik.Kökümüz Osmanlının azdan, çoğa giden yolda yerleştiği mekânı gördük.

    Atalarımızın ilk yerleşim alanı ile ilk camisi bir derenin içi ve yamacı.Nüfusu kırk bin iken, Yunanlılar tarafından yakılan şehrin nüfusu,o zaman yedi bine düşmüş.Yüreğimizi sızlatan yıkık minaresi Hala ben yıkık dökük de olsa ayaktayım der gibiydi.

    Osman Gazinin hanımı ve kızının türbesini ziyaretimizde dikkatimizi çeken bir taş,SADAKA TAŞI.Bu taşa zenginler para koyar, fakirler de ihtiyacı kadar alırlarmış. Hırsızlık, haksızlık, bencillik, büyüklenme diye bilinen duyguların sıfır olduğu dönem diyebiliriz o döneme.

    Şeyh Edebali; Osmanlının manevi mimarı. Türbesinin bakımlı olması bizleri memnun etti. Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu, Osman Gazinin maneviyatıyla bütünleşerek kurulan bir imparatorluğun mekânına ilk baktığımızda, karşıda bir çağlayan ve yemyeşil bir vadi. Solumuza bakıyoruz, yine aynı manzara.

    Yanımızdakilerden çağlayan olarak akan suyun, Ata Yurduna akan bir lağım suyu olduğunu öğreniyoruz ve gözlerimize inanamıyoruz. Güzelliklerle çirkinlik bir arada olamaz diyoruz.

    Tam tepede Orhan Gazi Camisi var.1392 de 1. Beyazıt tarafından, Orhan Gazi adına yaptırılmış.

    Büyük çaptaki onarımını, 1905 de Sultan II. Abdülhamit Han yaptırmış. Yunan işgalinde büyük hasar gören cami, birkaç defa tamirattan geçmiş ve bu gün dimdik ayakta.

    Dursun Fakıh türbesi ziyaretimizde de, etrafın bakımlı ve düzenli olması bizi mutlu ediyor.

     Dursun Fakıh :
    Şeyh Edebali\'nin öğrencisi.Osmanlının kuruluşuna şahitlik etmiş Türk Büyüklerinden. Edebali\'nin bir kızını da o almış ve Osman Gazi ile bacanak olmuş ve okuduğu hutbe ile Osmanlı Devletini Dünyaya ilan etmiştir.

    Osmanlı Devletinin ilk İmam-Hatibi ve Kadısıdır.Dursun Fakıh
    Aynı zamanda Anadolu\'nun milli birlik ve milli kültür birliğinin oluşmasına hizmet etmiş Türk büyüğüdür.

    Ertuğrul Gazi Türbesi ziyaretimiz ise, Osmanlı çadırında içilen çaylarla daha da manidar hale geliyor.

    Ertuğrul Gazinin, Osman Gaziye vasiyeti:
    EY OĞUL! BENİ KIR ŞEYH EDEBALİYİ KIRMA.O BİZİM BOYUMUZUN IŞIĞIDIR. TERAZİSİ DİRHEM ŞAŞMAZ.BANA KARŞI GEL, ONA KARŞI GELME.BANA KARŞI GELİRSEN ÜZÜLÜR, İNCİNİRİM.ONA KARŞI GELİRSEN, GÖZLERİM SANA BAKMAZ.BAKSA DA GÖRMEZ OLUR. SÖZÜMÜZ EDEBALİ İÇİN DEĞİL, SENCEĞİZ İÇİNDİR.BU DİLEKLERİMİ VASİYETİM SAY.

    Hepimizin kulağına küpe olacak, altından değerli bir vasiyet.

    O Ata yurdundaki ziyaretlerimizde hepsine dualar ederken, soruyorum kendi kendime:

    Onların mı bizim dualarımıza ihtiyacı var? Yoksa bizim mi onların dualarına ihtiyacımız var?

    Onların ayağının turabı olamayacağımıza göre, bizim onların duasına ihtiyacımız var diye düşünüyorum.Bu gün ne haldeyiz? Atalarımıza layık torunlar olabildik mi?

    Çıkıp gelseler bugün torunlarını tanıyabilirler mi?

    Onların yüzlerine gözümüzü kaydırmadan bakabilir miyiz?

    Yarın nasıl olacağız?

    Dünden bugüne ne taşıdık?

    Bu günden yarına ne taşıyacağız?

    Temennim:
    Bu sorulara güzel cevaplar verebilecek inanç ve cesareti bulabilmemizdir.